Άδεια ανατροφής παιδιού και για τους στρατιωτικούς

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ και στους άνδρες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς το δικαίωμα εννεάμηνης άδειας για την ανατροφή νεογέννητου παιδιού που μέχρι τώρα ίσχυε, όσον αφορά το στράτευμα, μόνο για τις γυναίκες στρατιωτικούς.
Επίσης, όπως προβλέπεται σε απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επεκτείνεται από 3 σε 9 μήνες η ειδική άδεια λόγω υιοθεσίας τέκνου, την οποία πλέον μπορούν να λαμβάνουν και οι άνδρες στρατιωτικοί.
Όπως εξηγεί ο αν. υπουργός κ. Π. Μπεγλίτης σε επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Χουντή που έθεσε το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτές οι ρυθμίσεις γίνονται «κατ΄ εφαρμογήν του Συντάγματος και του κοινοτικού δικαίου» που επιβάλλει ισονομία. Μέχρι να υπάρξει η αναγκαία τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, οι ρυθμίσεις ισχύουν από χθες με μορφή βασικής διαταγής του ΓΕΕΘΑ (Φ. 454/137800/Σ. 909 Κλάδος Πόρων / ΔΑΔ).

Με βάση τη διαταγή αυτή για τις Ένοπλες Δυνάμεις ισχύει:

●5μηνη άδεια κύησης- τοκετού μετά τον 4ο μήνα κύησης στις γυναίκες στρατιωτικούς.

●9μηνη άδεια ανατροφής τέκνων στις γυναίκες και στους άνδρες μόνιμους και εθελοντές στρατιωτικούς, σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Και στις δύο περιπτώσεις, η άδεια πρέπει να εξαντλείται μέχρι τη συμπλήρωση 14 μηνών του τέκνου.

Προϋποθέσεις
Η άδεια ανατροφής τέκνου θα χορηγείται ως εξής:

●Στις περιπτώσεις που και οι δύο γονείς είναι στρατιωτικοί, θα κάνει χρήση ο ένας- θα το δηλώνουν από κοινού.
●Αν ο/η σύζυγος του/της στρατιωτικού εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και δικαιούται διευκολύνσεων, μπορεί να κάνει χρήση της 9μηνης άδειας με αποδοχές κατά το μέρος που ο/η σύζυγος δεν κάνει χρήση του δικού του/της δικαιώματος.
●Αν ο/η σύζυγος του/της στρατιωτικού είναι δημόσιος υπάλληλος, με κοινή δήλωση καθορίζεται ποιος θα κάνει χρήση. Μπορούν επίσης να μοιράσουν την άδεια.
Αν ο/η σύζυγος του/της στρατιωτικού δεν εργάζεται, ο/η σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων, εκτός αν έχει σοβαρή πάθηση.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

6 σχόλια:

  1. Υπάρχει κανένας που να ξέρει ή να έχει στα χέρια του όλο το ΣΧΕΤΙΚΟ για να το δούνε όσοι ενδιαφέρονται??????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά,το σκέφτηκαν πολύ εκεί στο ΓΕΕΘΑ??Εμένα με βολεύει(αν και δεν θα κάνω χρήση) αλλά το μαγαζί(γενικώς) θα διαλυθεί,η υποστελέχωση θα πάει σύννεφο...
    ΥΓ :Από την γραμματεία της υπηρεσίας που την εξέδωσε δόθηκε για κοινοποίηση η διαταγή χθες το μεσημέρι,μέχρι αύριο θα είναι στους σχηματισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην ξεχνάς ότι δεν είναι πολλοί στρατιωτικοί παντρεμένοι με ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να κάνουν χρήση διάφορων παροχών όπως γίνεται σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, Δημόσιο).
    Τώρα αν το σκεφτήκανε δεν με ενδιαφέρει και πολύ γιατί από τη στιγμή που υπάρχουν νόμοι μπορούσε κάποιος να τη πάρει και με δικαστήριο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ερωτηση:Ξερει κανεις λεπτομερειες οσον αφορα την μισθοδοσια οταν καποιος ειναι σε αυτην την αδεια,δηλαδη αν παραμανει η ιδια?Και δευτερον αν η αδεια αυτη εχει επιπτωση και στο συνταξιμο χρονο,αν προστιθεται??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σας,αν η γυναικα μου προσληφθει οντας 4 μηνων εγκυος η αδεια θα ισχυει ακομα?Και αν αποσχοληθει σε οικογενειακη επιχειρηση υπαρχει προβλημα??Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή