Της Αγγελικής Κώττη
Τα άγια των αγίων του ελληνικού πολιτισμού, ο Παρθενώνας, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και σύμβολο της ΟΥΝΕΣΚΟ, χρησιμοποιεί μια άκρως ανθελληνική διαφήμιση που κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία.
«Αν πιστεύετε ότι το ευρώ βαδίζει στην καταστροφή, επικοινωνήστε μαζί μας», αναφέρει η χρηματοοικονομική εταιρεία IG INDEX, η οποία εικονογραφεί την... καταστροφή (ruin=ερείπιο στα αγγλικά) με τα... ερείπια του Παρθενώνα! Ετσι για να μη μείνει σε κανέναν η αμφιβολία ποιος θεωρούν ότι ευθύνεται για την επικείμενη «τραγωδία» του ευρώ, αλλά και τι εννοούμε όταν λέμε ερείπιο.
Η διαφήμιση δημοσιεύτηκε στον βρετανικό Τύπο χωρίς -βεβαίως- καμία άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τη χρήση της εικόνας. Πρόκειται, δηλαδή, για πλήρη περιφρόνηση της χώρας μας και του πολιτισμού μας, η οποία εκφράζεται με αυτόν τον κραυγαλέο τρόπο. Με τη χρήση σε αρνητική διαφήμιση ενός κορυφαίου συμβόλου, το οποίο η Ελλάδα σέβεται, αλλά και χρησιμοποιεί για να διαφημίζει διεθνώς τον πολιτισμό, όπως και τον τουρισμό μας.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό κράτος διά του υπουργείου έχει τα πνευματικά δικαιώματα του μνημείου, δηλαδή το περίφημο «κοπιράιτ», έννοια εξαιρετικά ισχυρή διεθνώς. Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε οποιαδήποτε φωτογραφία ή λήψη μνημείου μας, θα πρέπει να υπάρχει γραπτή άδεια.
Στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε, μάλιστα, να δοθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, επειδή η Ακρόπολη των Αθηνών ανήκει στα μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ και οι σχετικές αιτήσεις εξετάζονται από αυτό, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο. Εννοείται ότι ακόμη και αν όλα είχαν γίνει σύννομα, το φειδωλό και αυστηρό συνήθως ΚΑΣ αποκλείεται να έδινε άδεια στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Η χώρα μας έχει πλέον το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να ζητήσει ηθική ή ακόμη και υλική αποζημίωση για την κακοποίηση της εικόνας ενός κορυφαίου μνημείου. Oι αρμόδιοι γι’ αυτή την αποτρόπαια πράξη θα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη και να αποδείξουν ότι μεταμελήθηκαν. Η περίπτωση είναι παρόμοια με του γερμανικού περιοδικού που χρησιμοποίησε την Αφροδίτη της Μήλου εναντίον μας, αλλά διαφέρει ως προς το ότι τα «δικαιώματα» του μνημείου μάς ανήκουν, ενώ το άγαλμα βρίσκεται στο Λούβρο.
Η προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε με τους υπευθύνους της εταιρείας, ώστε να μας πουν την άποψή τους, στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία. Από τον Αννα στον Καιάφα και πίσω στο τηλεφωνικό κέντρο (!) δεν βγήκε καμία άκρη - αλλά τι να πουν; Βεβαίως, μάλλον δεν κατανόησαν μόνοι τους το τεράστιο ατόπημά τους και κάποιον ρόλο θα πρέπει να έπαιξε η πρεσβεία μας στο Λονδίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου