Δωμάτιο με πισίνα στην Κρήτη μόνο με 3,5 ευρώ

Του Σταθη Kουσουνη

Οσο όσο «ξεπουλάνε» τα δωμάτιά τους, πλέον, οι Ελληνες ξενοδόχοι στις ξένες αγορές τη φετινή τουριστική σεζόν υπό τον ορατό κίνδυνο να μείνουν αδιάθετα και να καταλήξουν στην αναγκαστική οδό του λουκέτου ή της εκποίησης των μονάδων τους.

Τα πρώτα στοιχεία τιμών για τη φετινή περίοδο δείχνουν ότι η κατάσταση για μερίδα της ξενοδοχειακής τάξης είναι δραματική με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα ξεπουλήματος των δωματίων έναντι 3,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση το άτομο. Τουλάχιστον 10 ξενοδοχεία στην Κρήτη, εκ των οποίων ορισμένα 3 αστέρων και με πισίνα διαθέτουν αυτή τη περίοδο τα δωμάτιά τους σε ξένο τουριστικό οργανισμό με πωλήσεις μόνο μέσω Ιnternet έναντι της παραπάνω τιμής τον μήνα Μάιο. Τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε γνωστούς προορισμούς της Κρήτης, όπως είναι η Χερσόνησος και η Στυλίδα.

Επίσης, άλλα 30 ξενοδοχεία και καταλύματα σε περιοχές της Κρήτης πωλούν τα δωμάτιά τους στις αρχές Μαΐου έναντι του ποσού των 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση το άτομο. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω Οργανισμός είναι από τους κορυφαίους, πολυβραβευμένος στο είδος του και πραγματοποιεί τουριστικές πωλήσεις, μέσω Ιnternet για πολλές χώρες, που αγγίζουν σε τζίρο, ετησίως, τα 500 εκατ. ευρώ.

Τιμές πολύ κάτω του κόστους λειτουργίας βρίσκει κανείς και στην Κέρκυρα τον Μάιο. Συγκεκριμένα, στην περιοχή Υψος ενοικιάζεται δωμάτιο σε studios με κουζίνα με 5,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση το άτομο. Η εικόνα των τιμών θυμίζει έντονα την κρίση που βίωσε ο ελληνικός τουρισμός πριν από περίπου 15 χρόνια όταν ξενοδόχοι της Κέρκυρας και συγκεκριμένα στη περιοχή Μπενίτσες πουλούσαν τα δωμάτιά τους έναντι 1.000 δρχ. με αποτέλεσμα ο εν λόγω προορισμός του νησιού να απαξιωθεί τότε για μακρύ χρονικό διάστημα στα μάτια των ξένων, αλλά και των Ελλήνων επισκεπτών.

Αλλά και σε ξενοδοχεία με παροχές all inclusive (όλα εντός τιμής) παρατηρούνται ασυνήθιστα χαμηλές τιμές στη χώρα μας. Για παράδειγμα ξενοδοχείο 3 αστέρων με 2 πισίνες στα Μάλια της Κρήτης διαθέτει τον Μάιο τιμή 13 ευρώ ανά διανυκτέρευση το άτομο.

Βέβαια, ακόμη και με τα παραπάνω παραδείγματα των τιμών, ο ελληνικός τουριστικός προορισμός δεν είναι φθηνότερος από την Τουρκία. Και αυτό γιατί ο ίδιος ο Οργανισμός διαθέτει την ίδια περίοδο σε ξενοδοχείο 2 αστέρων με πισίνα στο Μποντρούμ της Τουρκίας τιμή ανά διανυκτέρευση ανά άτομο κάτι λιγότερο από 2 ευρώ. Στην τιμή όπως αναφέρεται περιλαμβάνεται μάλιστα και το πρωινό!

Υπάρχουν, όμως, και ποιοτικές ευκαιρίες όπως το παράδειγμα ξενοδοχείου 5 αστέρων με παροχές all inclusive, επίσης στην περιοχή του Μποντρούμ που παρέχει την περίοδο του Πάσχα τιμή 20 ευρώ ανά διανυκτέρευση το άτομο.

Πάντως, γνώστες της τουριστικής αγοράς τονίζουν με κάθε τρόπο ότι ο φαύλος κύκλος της πτώσης των τιμών δεν πρέπει να αποτελεί ζητούμενο για τον ελληνικό προορισμό με δεδομένο το γεγονός ότι δεν μπορεί να ανταγωνισθεί σε αυτό το πεδίο την Τουρκία, ούσα εκτός Ευρωζώνης και με χαμηλό εργατικό κόστος.

Πέρυσι, όπως ομολογούν οι τουριστικοί φορείς της χώρας ο ελληνικός τουρισμός εμφάνισε ελεγχόμενες απώλειες σε αφίξεις εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ξενοδόχοι έριξαν υπέρμετρα τις τιμές στις ξένες αγορές ως αναπόφευκτη λύση για την τόνωση της ζήτησης. Οι απώλειες το 2009 του συνολικού τζίρου των ξενοδοχείων υπολογίζονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες ιδιοκτήτες, τουλάχιστον, 400 μικρών, μεσαίων αλλά και μεγάλων καταλυμάτων και ξενοδοχειακών μονάδων σε αστικούς, παραθεριστικούς και χειμερινούς προορισμούς της χώρας έχουν βάλει πωλητήριο σε Διαδικτυακούς Τόπους Μεσιτικών γραφείων έναντι του συνολικού ποσού, περίπου, των 2,3 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου