Tης Διονυσιας Βοριδη
Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι σήμερα, που έχουν ανοιχτεί μπροστά μας οι μεγάλοι λεωφόροι της επιστημονικής προόδου και της τεχνολογικής εξέλιξης, θα βλέπαμε να επανεμφανίζονται δεινά που πιστεύαμε ότι ανήκαν διά παντός στο παρελθόν;Στον ανεπτυγμένο κόσμο, η πρόοδος των επιστημών αλλά και γενικότερα των οικονομικών συνθηκών υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Και πραγματικά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι σήμερα ζούμε καλύτερα απ’ ό,τι οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Πολλά πράγματα, που έμοιαζαν στους παλιότερους σενάρια επιστημονικής φαντασίας, σήμερα είναι εφικτά για τον μέσο άνθρωπο. Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί μερικά χρόνια πριν ότι ένα ταξίδι σε εξωτικούς τόπους θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να κάνει σχεδόν κάθε κάτοικος του ανεπτυγμένου κόσμου; Αλλά και η εξέλιξη των επιστημών είναι ιλιγγιώδης.
Κι όμως... Πριν από μερικές ημέρες, δύο Βρετανοί ερευνητές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιστροφή της ραχίτιδας -την παραμόρφωση των οστών που οφείλεται σε έλλειψη της βιταμίνης D- ζητώντας ταυτόχρονα να εμπλουτιστούν τα τρόφιμα, ιδιαίτερα όσα καταναλώνονται από παιδιά, με τη βιταμίνη αυτή. Η ραχίτιδα ήταν παρελθόν για τον δυτικό κόσμο λόγω της βελτίωσης της διατροφής. Ομως, όπως επισημαίνουν οι Βρετανοί ερευνητές, η καθιστική ζωή μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή την τηλεόραση αλλά και η διατροφή με «σκουπίδια» τα οποία καταναλώνονται κατά κόρον από τα παιδιά ξανάφερε τη ραχίτιδα στην καρδιά της Ευρώπης. Οι γιατροί πίστευαν ότι το πρόβλημα είχε εκλείψει τουλάχιστον στη Βρετανία μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κι όμως έκαναν λάθος. Στη Βρετανία του 2010 η ραχίτιδα και η αβιταμίνωση έκαναν πάλι την εμφάνισή τους.
Φαίνεται ότι η πρόοδος και η εξέλιξη είναι δυνατό να ανοίξουν το Κουτί της Πανδώρας. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που εισέβαλαν σε κάθε σπίτι και μας βοηθούν σε χίλια δυο. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς τις τεράστιες ευκολίες και δυνατότητες που δίνει το Ιντερνετ; Κανείς. Αυτή, ωστόσο, η τεχνολογική εξέλιξη έχει και παρενέργειες. Πρόσφατη έρευνα, παραδείγματος χάρη, που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία δείχνει ότι οι μικρότεροι σε ηλικία στρέφονται αποκλειστικά στο Διαδίκτυο αποζητώντας, όχι μόνο γνώση και διασκέδαση, αλλά ανθρώπινες σχέσεις, επαφή και ευκαιρία συζήτησης -οξύμωρο να αναζητάς τον άνθρωπο μακριά από την ανθρώπινη κοινωνία- ακόμα και τον σύντροφο της ζωής τους.
Οση και αν είναι η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης, αν ο άνθρωπος απομακρύνεται από την αίσθηση του μέτρου, η ζωή του δεν θα βελτιωθεί. Κι όπως επέστρεψε η ραχίτιδα θα επιστρέψουν και μύρια άλλα δεινά από το ίδιο μας το παρελθόν ή θα δημιουργηθούν νέοι πονοκέφαλοι.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου