Της ΑSΗLΕΕ VΑΝCΕ /
TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS
Όταν το Ίντερνετ άρχισε να εξαπλώνεται, ο πιο δημοφιλής κωδικός πρόσβασης ήταν «12345». Σήμερα έχει ένα ψηφίο περισσότερο, αλλά δεν είναι καθόλου ασφαλέστερος: «123456».
Παρά τις πλείστες αναφορές για παραβίαση της ασφάλειας στο Διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια, οι χρήστες του Ίντερνετ σε όλο τον κόσμο δείχνουν να μην παίρνουν στα σοβαρά αυτή την απειλή.
Ένας στους 5 είναι σαν να αφήνει το κλειδί κάτω από το χαλάκι της πόρτας: επιλέγει έναν απλό κωδικό που πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί όπως «abc1234» ή «iloveyou» για να προστατεύσει τα στοιχεία του.
«Πρέπει να πρόκειται για γενετικό ελάττωμα των ανθρώπων» λέει ο Αμιτσάι Σούλμαν, επικεφαλής του Τομέα Τεχνολογίας στην Ιmperva, μια εταιρεία που φτιάχνει λογισμικό κατά των χάκερ. «Παρακολουθούμε οι χρήστες να έχουν τις ίδιες συνήθειες τα τελευταία 20 χρόνια».
Οι συνεργάτες του Σούλμαν εξέτασαν μια λίστα με 32 εκατ. κωδικούς που έκλεψε ένας άγνωστος χάκερ τον προηγούμενο μήνα από την RockΥou, μια εταιρεία κατασκευής λογισμικού για χρήστες ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το ΜySpace. Ο χάκερ ανέβασε για λίγη ώρα στο Ίντερνετ τον κατάλογο και οι ερευνητές του Σούλμαν τον αντέγραψαν. Η μελέτη του δίνει μια σπάνια ευκαιρία να μελετηθεί η χρήση των κωδικών από τους χρήστες. Το 1% από τα 32 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιεί το «123456» ως κωδικό. Ο δεύτερος πιο δημοφιλής κωδικός είναι το «12345». Άλλοι κωδικοί στο τοπ 20 είναι «qwerty» (με τη σειρά από αριστερά τα γράμματα της πάνω σειράς του πληκτρολογίου), «abc123» και «princess». Ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι το 20% των χρηστών της λίστας επέλεξε κάποιον από τους 5.000 πιο συνηθισμένους κωδικούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου