«Μεσαιωνική εκδίκηση»

Τον Σεπτέμβριο ζήτησε από τη διεύθυνση της φυλακής να του επιτρέψει να συνεχίσει τη θεραπεία του. «Θα τη συνεχίσεις όταν βγεις», του απάντησαν.
Την περασμένη Δευτέρα, ο δικηγόρος Σεργκέι Μανίτσκι πέθανε στη φυλακή Ματρόσκαγια Τισινά της Μόσχας.

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

O Μανίτσκι ήταν 37 ετών, πατέρας δύο μικρών παιδιών, και ο θάνατός του αποδόθηκε σε «καρδιακή ανακοπή». Ανακοινώθηκε στη μητέρα του όταν πήγε, το πρωί της Τρίτης, να του αφήσει ένα δέμα. Ήταν προφυλακισμένος από το τέλος του 2008 ως ύποπτος για φορολογική απάτη και κρατούνταν σε απάνθρωπες συνθήκες.

Είχε χάσει 20 κιλά και τους τελευταίους μήνες είχε γράψει επανειλημμένα στη διεύθυνση της φυλακής και την εισαγγελία διαμαρτυρόμενος για τις «βδελυρές υγειονομικές εγκαταστάσεις», τις «κακές συνθήκες υγιεινής» και την άρνηση να του χορηγηθεί η νεφρολογική θεραπεία που χρειαζόταν.

Την Παρασκευή, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα» δημοσίευσε κείμενα από το ημερολόγιό του, στο οποίο ο δικηγόρος περιέγραφε την αθλιότητα της καθημερινότητάς του.
Επί ημέρες οι κρατούμενοι ζούσαν σ΄ ένα κελί πλημμυρισμένο από νερά με ακαθαρσίες. «Είχε σπάσει ένας σωλήνας της αποχέτευσης και μετακινούμασταν από κρεβάτι σε κρεβάτι, σαν πίθηκοι. Η διεύθυνση κώφευσε στις διαμαρτυρίες μας», γράφει. «Ακόμη και ο ηλεκτρολόγος που ήρθε έπειτα από μερικές ημέρες, αγανάκτησε με τις συνθήκες στις οποίες ζούσαμε». Όταν παραπονούνταν, υφίσταντο κυρώσεις. «Την 1η Σεπτεμβρίου παραπονέθηκα ότι δεν υπάρχει ζεστό νερό... Την ίδια μέρα με μετέφεραν στο κελί 59, όπου οι συνθήκες είναι πολύ χειρότερες». Οι κρατούμενοι μένουν μέρες ολόκληρες χωρίς φαγητό και, όταν πρόκειται να μεταφερθούν, συνωστίζονται ώς και 70 άνθρωποι σ΄ ένα κελί 20 τ.μ. χωρίς παράθυρο και εξαερισμό.
Ο Σεργκέι Μανίτσκι ήταν ένας από τους Ρώσους δικηγόρους του βρετανικού ταμείου επενδύσεων Ηermitage Capital Μanagement και τον πίεζαν να καταθέσει εναντίον του ιδρυτή του Ηermitage, του Ουίλιαμ Μπρόουντερ, εγγονού ενός από τους ιδρυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Ο Μπρόουντερ κατηγορείται για φοροδιαφυγή, στα τέλη του 2005 απελάθηκε στο Λονδίνο και θεωρείται από τις ρωσικές αρχές «απειλή για την άμυνα της χώρας, την κρατική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη, την υγεία του πληθυσμού»...

Φαίνεται πως το “στραβοπάτημα” του δικηγόρου ήταν ότι κατέθεσε μήνυση για κλοπή εναντίον του αντισυνταγματάρχη του υπουργείου Εσωτερικών Αρτιόμ Κουζνετσόφ, ο οποίος το 2007 είχε κατασχέσει από τα γραφεία του Ηermitage έγγραφα, σφραγίδες και υπολογιστές τριών εταιρειών που ανήκαν στο εν λόγω ταμείο και ξαφνικά οι εταιρείες αυτές βρέθηκαν να ανήκουν σε κάποιον Βίκτορ Μαρκέλοφ.

Ένα μήνα αφού κατέθεσε τη μήνυση, ο Μανίτσκι συνελήφθη από τον άνθρωπο τον οποίο είχε μηνύσει... «Ο Μανίτσκι έγινε όμηρος, όπως ο Βασίλι Αλεξανιάν ή η Σβετλάνα Μπαχμίνα, οι νομικοί της Υukos... Οι προφυλακίσεις με κατηγορίες για οικονομικά εγκλήματα έχει γίνει ο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι ερευνητές», έγραψε η εφημερίδα «Βέντομοστι» κάνοντας λόγο για «μεσαιωνική εκδίκηση».


πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου