Πρωταθλήτρια και στους πνιγμούς η Ελλάδα

Της Γιωτας Μυρτσιωτη

Πανευρωπαΐκή πρωτιά και στους πνιγμούς κατέχει η Ελλάδα, που μετράει τους περισσότερους θανάτους και τις σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία από παρ’ ολίγον πνιγμούς σε παιδιά.

Τριακόσιοι περίπου Ελληνες κυρίως άνδρες (80%) χάνουν ετησίως τη ζωή τους από πνιγμό, εκ των οποίων 270 ενήλικες και 35 παιδιά και έφηβοι.

Κατά την εικοσαετία 1980-1999 καταγράφηκαν 5.704 θάνατοι από πνιγμό στη χώρα μας, ενώ την αυξητική τάση θανάτων από πνιγμούς αποκαλύπτουν στοιχεία του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με αυτά, 215 άνθρωποι πνίγηκαν το 2005, 290 το 2006 και 302 το 2007.

Τα «ατυχήματα από βύθιση στο νερό» απασχόλησαν τις εργασίες του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος στη Θεσσαλονίκη καθώς, όπως αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Γιουλέκας, οι συνέπειες που μπορεί να έχουν στη ζωή και την υγεία των θυμάτων ενδιαφέρουν άμεσα την ελληνική κοινωνία δεδομένης της στενής σχέσης της με το υγρό στοιχείο.
Περίπου 450.000 πνιγμούς τον χρόνο παγκοσμίως καταγράφει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Αποτελούν την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων και τη δεύτερη συχνότερη αιτία βλάβης και θανάτου από ατύχημα μεταξύ παιδιών ηλικίας ενός μηνός έως 14 ετών.
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων εστιάζεται στα θύματα των «παρ’ ολίγον πνιγμών» καθώς η νοσηρότητα που αναπτύσσουν μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της υγείας τους ή και στον θάνατο.
Στα παιδιά, το 35% των επεισοδίων βύθισης σε νερό είναι θανατηφόρα, το 33% οδηγεί σε ενός βαθμού νευρολογική έκπτωση και το 11% σε σοβαρά νευρολογικά επακόλουθα. Σε παιδιά ηλικίας ενός μηνός έως 14 ετών νοσηρότητα αναπτύσσει το 12 - 27% όσων επιβιώνουν.

Για τον πνιγμό ευθύνονται διάφορες παθήσεις (επιληψία, διανοητική καθυστέρηση, σπασμοί, έμφραγμα του μυοκαρδίου, διαταραχή άγχους ή πανικού, διαβήτης, υπογλυκαιμία), η κατανάλωση αλκοόλ ή ψυχοτρόπων φαρμάκων κατά την κολύμβηση, η ελλιπής εκπαίδευση κολύμβησης ή θαλασσίων σπορ, οι βουτιές σε αβαθή νερά και οι τραυματισμοί σε θαλάσσια αθλήματα.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου