Ολα στο «παζάρι»

Σχόλιο της Γερμανικής DEUTSCHE WELLE

Ενα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της θεσμικής της αναμόρφωσης έκανε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες η Ε.Ε.Οι «27» κατάφεραν να παραμερίσουν το τελευταίο εμπόδιο, αποδεχόμενοι επί της ουσίας τους όρους που έθεσε ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους προκειμένου να υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ο δρόμος άνοιξε με τη γνωστή, παλιά συνταγή των παζαριών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποκτήσει, ωστόσο, σύντομα πρόεδρο και «υπουργό» Εξωτερικών. Θα κάνει ακόμη ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας.



Τέλος καλό, όλα καλά;

Ασφαλώς, όχι. Και αυτό γιατί το ηθικό δίδαγμα της σαπουνόπερας του Βάτσλαβ Κλάους επιβεβαιώνει ότι η ξεροκεφαλιά στην Ε.Ε. ανταμείβεται.

Καλύτερα από τη φήμη τους είναι τα αποτελέσματα στο μείζον ζήτημα των κλιματικών αλλαγών. Παρά τις διαφωνίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της προστασίας του κλίματος, οι οποίες τελικά δεν γεφυρώθηκαν, η Ευρώπη δεν θα πάει χωρίς αποσκευές στην Κοπεγχάγη. Σε αντίθεση με τους άλλους παγκόσμιους «παίκτες», η Ε.Ε. πηγαίνει με δεσμευτικούς στόχους στην παγκόσμια διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τη φιλόδοξη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών προκειμένου αυτές να προσαρμόσουν τις οικονομίες τους στους νέους στόχους. Η Ε.Ε. υπολογίζει στα 100 εκατομμύρια το κόστος της χρηματοδότησης των φτωχών χωρών. Ούτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε η Κίνα έχουν αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά. Το γεγονός ότι οι «27» δεν αναφέρουν το ποσό που εκείνοι θα διαθέσουν δεν είναι κατ' ανάγκην επιλήψιμο. Αντίθετα, εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη, είναι σκόπιμο για τη σουηδική προεδρία να μην ανοίξει τα χαρτιά της.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν, ωστόσο, οι κονταρομαχίες στις Βρυξέλλες για τον επιμερισμό εντός της Ε.Ε. του κόστους χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών. Η σταυροφορία των ανατολικών εναντίον των δυτικών κρατών-μελών θα μπορούσε να αποτραπεί. Αλλωστε, υπάρχει και η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των πλούσιων και των οικονομικά ασθενών χωρών της Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, οι «27» έχουν να δώσουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο μια σκληρή μάχη στην παγκόσμια διάσκεψη της Κοπεγχάγης. Εκεί το ζητούμενο είναι η αποτροπή της κλιματικής κατάρρευσης του πλανήτη. Ας κρατήσουν, λοιπόν, τις δυνάμεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου