17% του ΑΕΠ στις τσέπες των δανειστών

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης η κατάσταση εμφανίζεται ωραιοποιημένη, καθώς για του χρόνου το χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 120,8% του ΑΕΠ από 113,4% φέτος.
Ομως και στις δύο εκδοχές η Ελλάδα θα κατέχει ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ, αυτό της πιο υπερχρεωμένης χώρας στην ευρωζώνη. Σε σημειολογικό αλλά και πρακτικό επίπεδο η κατάσταση προκαλεί τρομακτική εκροή πόρων από την οικονομία για την εξυπηρέτηση του χρέους και καθιστά τη χώρα πιο ευάλωτη στις πιέσεις των δανειστών της.

Οσον αφορά το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, η χώρα είναι αναγκασμένη να πληρώνει υψηλότερα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι τόκοι που καταβάλλει κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός. Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται στην αγορά με αποδόσεις που υπερβαίνουν κατά 1,7% αυτές των γερμανικών ομολόγων.

Το «καπέλο» αυτό του 1,7% -που είναι και το μεγαλύτερο στην Ε.Ε.- είμαστε αναγκασμένοι να καταβάλλουμε ως αντιστάθμισμα για τον επιπλέον κίνδυνο που αναλαμβάνουν οι δανειστές που επενδύουν σε ελληνικά ομόλογα σε σχέση με τα γερμανικά που θεωρούνται ασφαλέστερα.

Πέρυσι για τόκους ο προϋπολογισμός ξόδεψε περίπου το 5% του ΑΕΠ, ήτοι 12,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2010 εξαιτίας και της ύφεσης θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Οπως προβλέπεται, το κονδύλι των τόκων την επόμενη χρονιά θα αγγίξει τα 13 δισ. ευρώ, ποσό που θ' αντιστοιχεί στο 5,3% του ΑΕΠ.
Εκτός των τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει άλλα 19,5 δισ. ευρώ σε χρεολύσια, δηλαδή για την εξόφληση ομολόγων (κεφαλαίου) που θα λήξουν την επόμενη χρονιά. Φέτος ο προϋπολογισμός για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους επιβαρύνθηκε με το ποσό-ρεκόρ των 41,3 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια το 17% του ΑΕΠ πέρασε στα χέρια των δανειστών μας, εξέλιξη που υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, καθώς μέσα σε μία δεκαετία οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους διπλασιάστηκαν· το 2000 ήταν μόλις 22 δισ. ευρώ. Ηδη διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές διαβλέπουν ότι το «τούνελ» της ύφεσης στο οποίο έχει μπει η ελληνική οικονομία θα είναι μακρύ.

Ανακύκλωση δανεισμού
Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους αλλά και των ελλειμμάτων αυτών θα καλυφθεί και το 2010 με δανεισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, ο δημόσιος δανεισμός την επόμενη χρονιά θα φθάσει τα 44,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο στο ποσόν αυτό δεν περιλαμβάνονται οι «βραχυπρόθεσμες ταμειακές διευκολύνσεις» στις οποίες θα καταφύγει και το 2010 η κυβέρνηση για να καλύψει τα μεγάλα ανοίγματα του προϋπολογισμμού. Το 2009 με τον τρόπο αυτό αλλά και με τα περιβόητα ECP (Euro Commercial Paper) δανείστηκε 28 δισ. ευρώ και το 2008 είχε δανειστεί άλλα 24 δισ. ευρώ.

Πρόκειται δηλαδή στην ουσία για έναν πρόσθετο δανεισμό, ο οποίος «ανακυκλώνεται» κατ' έτος.
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου