Δημιουργική λογιστική και ασκήσεις Αλχημείας


Ασκήσεις δημιουργικής λογιστικής για τη μείωση του ελλείμματος κάνει τις τελευταίες ώρες το υπουργείο Οικονομίας.

Ασκηση πρώτη: βάζει τη ΔΕΠΑ να δανειστεί και να δώσει το προϊόν του δανείου ως μέρισμα προηγουμένων ετών και προμέρισμα στους μετόχους, δηλαδή και στο Δημόσιο. Ετσι, μειώνει το έλλειμμα. Εάν την αποκρατικοποιούσε, τα έσοδα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη μείωση του χρέους και όχι για άλλες δαπάνες. Η αποκρατικοποίηση αναβλήθηκε για το 2010.

Άσκηση δεύτερη: εξοφλεί τις οφειλές του Δημοσίου στο ΙΚΑ με ομόλογα και μεταθέτει τις πληρωμές για το 2011 και μετά. Ετσι, δεν επιβαρύνει άμεσα το έλλειμμα. Επιπλέον, δεν επιβαρύνει ούτε το χρέος που παρακολουθεί η Ε.Ε. (χρέος της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή του ευρύτερου δημόσιου τομέα), αφού τα ομόλογα θα κρατηθούν στο χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ.

Τα παραπάνω είναι στοιχεία της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στις 2/9/2009

RADAR: Ας θυμηθούμε τα παλιά:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2006. Βουλή των Ελλήνων
«πολιτική απάτη του ΠΑΣΟΚ την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, την οποία θα πληρώνουμε πολλά χρόνια».

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

21 Μαρτίου 2006 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ALPHA 98,9 ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. Α.ΚΟΚΟΡΙΚΟ
Στοιχεία απ το επίσημο site του ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Α.ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Εδώ είναι, στο σημείο αυτό, που ο κ. Αλογοσκούφης, προφανώς εκνευρισμένος, διακήρυξε ότι η ένταξη στην ΟΝΕ ήταν απάτη. Σ’ αυτό το 6,6 % που λέτε. Δηλαδή, όλες οι προσπάθειες και οι θυσίες που είχαν γίνει από τον Ελληνικό Λαό έπρεπε να πάνε χαμένες; Εάν είχαμε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μπαίναμε στην ΟΝΕ; Είναι πράγματα αυτά που λέγονται;


ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κοκορίκο, όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ είπε ο κ. Καραμανλής, είπα κι εγώ πλειστάκις στη Βουλή ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και τα πρακτικά είναι εδώ: Μπήκαμε στην ΟΝΕ τελευταίοι και ουραγοί. Αυτό είναι αλήθεια. Μπήκαμε ένα χρόνο μετά όλους τους άλλους. Και μπήκαμε με ονομαστική σύγκλιση. Ονομαστική σύγκλιση σήμαινε δημιουργική λογιστική. Το κακό μάλιστα με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ότι τη δημιουργική λογιστική τη συνέχισε ως το 2004!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

Συνέντευξη με θέμα "ΔΕΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ "
Στοιχεία απο το site του ιδίου
http://www.icn.gr/host/www.voulgarakis.gr/V04aTypos/Typos04.htm

Τι εννοείται "δημιουργική λογιστική";
Απάντηση:
Εννοώ όλη αυτή τη λογιστική διαδικασία και τα τρικ στα οποία καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να φέρει τους διάφορους δείκτες στα μέτρα και τα σταθμά που επιβάλλει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Αυτό εννοούσα εξάλλου όταν στη Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής χαρακτήρισα των προϋπολογισμό " άσκηση επι χάρτου" .
Να το κάνουμε λίγο πιο πρακτικό, αυτό. Μήπως μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;
Απάντηση
: Φυσικά. Έχει, ας πούμε η κυβέρνηση πρόβλημα με το ποσοστό του δημοσίου χρέους -θυμίζω ότι δεν πρέπει ως ποσοστό του ΑΕΠ να υπερβαίνει το 60% ή τουλάχιστον η τάση να είναι τέτοια που τα δείχνει ότι πηγαίνει προς τα εκεί, τι κάνει λοιπόν; κεφαλαιοποιεί τους τόκους των δανείων με το να τους μεταθέτει τα επόμενα χρόνια και τα σχετικά ποσά δεν εμφανίζονται στο χρέος. Ή ας πούμε έχει πρόβλημα με το έλλειμμα ,με σειρά λογιστικά τρικ εμφανίζει το έλλειμμα στο 1,9% του ΑΕΠ , ενώ αν συμπεριληφθούν οι δαπάνες που εμφανίζονται ως "κεφαλαιακές μεταβιβάσεις για απόκτηση στοιχείων ενεργητικού" το έλλειμμα ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ. Και τέτοιου είδους τεχνάσματα υπάρχουν πολλά στον προϋπολογισμό.


ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου