Τα συμφέροντα πετρελαικού κολοσσού αποφυλακίζουν τρομοκράτη



Το πετρέλαιο και τα συμφέροντα της βρετανικής εταιρείας πετρελαίου ΒΡ ήταν τα κριτήρια πίσω από την απόφαση για την πρόσφατη αποφυλάκιση του Λίβυου Αλ Μεγκράχι όπως επιβεβαιώνουν επιστολές τις οποίες είχε στείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζακ Στρόου στον ομόλογό του στην κυβέρνηση της Σκοτίας Κένι Μακάσκιλ, πριν από δύο χρόνια.


Ο Λίβυος Αλ Μεγκράχι είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τη βομβιστική ενέργεια στο αεροσκάφος της Pan Am πριν από είκοσι χρόνια, στην περιοχή Λόκερμπι της Σκοτίας.

Τις επιστολές αυτές έφερε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα χθες η εφημερίδα «Κυριακάτικοι Τάιμς».

«Η βρετανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι τα απόλυτα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασίλειου καθιστούν επιβεβλημένη τη μεταφορά του Λίβυου βομβιστή του Λόκερμπι Αλ Μεγκράχι στη Λιβύη», υπογραμμίζει σε μία από τις επιστολές του ο Τζακ Στρόου.

Η σχετική αλληλογραφία του Τζακ Στρόου προς τον Σκοτσέζο ομόλογό του ενεργοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια, ύστερα από μία μυστική επίσκεψη στη Λιβύη και συνάντηση με τον ηγέτη της χώρας συνταγματάρχη Καντάφι, ισχυρής βρετανικής αντιπροσωπείας, την οποία, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Τάιμς», αποτελούσαν: ο πρόεδρος της ΒΡ λόρδος Μπράουν, ο πρόεδρος της τράπεζας HSBC σερ Τζον Μποντ, ο γνωστός αρχιτέκτονας λόρδος Φόστερ, ο πρώην αρχηγός των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων και στέλεχος τώρα αμυντικής βιομηχανίας λόρδος Κάθρι, ο «γκουρού» των δημοσίων σχέσεων λόρδος Μπελ και ο τραπεζίτης λόρδος Ρότσιλντ.

Η επίσκεψη αυτή ήταν τόσο μυστική ώστε το αεροσκάφος που μετέφερε τη βρετανική αντιπροσωπεία υποχρεώθηκε να προσγειωθεί σε ένα μικρό άγνωστο αεροδρόμιο.

Στη συνάντηση αυτή των Βρετανών επιχειρηματιών με τον συνταγματάρχη Καντάφι, ο οποίος τους άφησε να περιμένουν μία μέρα, υπογράφτηκε η πρώτη συμφωνία της ΒΡ στη Λιβύη ύψους 60 εκατ. λιρών, καθώς και συμβόλαιο για την προμήθεια αμυντικού υλικού .
Μετά την αποφυλάκιση του Αλ Μεγκράχι είναι πολύ έντονη η δραστηριοποίηση βρετανικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, με ρόλο πρωταγωνιστή πλέον της ΒΡ στην εκμετάλλευση των πηγών πετρελαίου. Γραφεία στη Λιβύη άνοιξε και παίρνει μεγάλες δουλειές, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Μέιλ», η εταιρεία δημοσίων σχέσεων του Μπράουν Λουντς Τζέιμς, ο οποίος είναι στενός φίλος του υπερυπουργού λόρδου Πίτερ Μάντελσον.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο λόρδος Μάντελσον έχει διασυνδέσεις με τον εκλεκτό γιο του Καντάφι, τον Σαϊφ Καντάφι, με τον οποίο συναντήθηκε το καλοκαίρι στην Κέρκυρα στο κτήμα του λόρδου Ρότσιλντ, και μεθόδευσαν τη συμφωνία για την αποφυλάκιση του Αλ Μεγκράχι. Οι νέες αποκαλύψεις της εφημερίδας «Κυριακάτικοι Τάιμς» για την αποφυλάκιση του βομβιστή του Λόκερμπι έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα σε δημόσιες δηλώσεις του ισχυρίστηκε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνησή του δεν είχε καμία συμμετοχή στην αποφυλάκιση του Αλ Μεγκράχι.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου