ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΙΝΑ: Στήριξη χωρίς δεσμεύσεις δίνει το Πεκίνο στη Μέρκελ για την κρίση στην Ευρωζώνη

Reuters, Bloomberg, AP

Η Κίνα ενδέχεται να συνδράμει οικονομικά την Ευρωζώνη μετά από σχετικό αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στον ασιατικό οικονομικό γίγαντα με το βλέμμα στα κινεζικά συναλλαγματικά διαθέσιμα, ύψους 3,2 τρισ. δολαρίων. Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας κινεζικής συνεισφοράς για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, τονίζοντας ότι το Πεκίνο εξετάζει ακόμη πώς θα μπορούσε να ενισχύσει οικονομικά την Ευρωζώνη, πιθανώς και μέσω του ΔΝΤ.

«Η Κίνα στηρίζει την προσπάθεια της Ευρώπης να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρώ», τόνισε σχετικά ο κ. Γουέν, ενώ υπογράμμισε πως το αν θα διατηρηθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη «δεν αφορά μόνο το μέλλον της Ευρώπης, αλλά θα επηρεάσει σημαντικά και την Κίνα». Δεν ανέλαβε, πάντως, συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Οπως, άλλωστε, τόνισε η ίδια η κ. Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κινέζο πρωθυπουργό, οι αξιωματούχοι της Κίνας υπογράμμισαν για μια ακόμη φορά στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι η Ευρώπη πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις για να επιλύσει την κρίση χρέους. 

Αναφερόμενη στις αόριστες υποσχέσεις του Πεκίνου, η κ. Μέρκελ πρόσθεσε πως «η Κίνα είναι πρόθυμη να εργαστεί για τη σταθεροποίηση του ευρώ στο πλαίσιο των ευρύτερων ευθυνών της για μια σταθερή παγκόσμια οικονομία». Επισήμανε, πάντως, και η ίδια ότι η στήριξη του ευρώ είναι πρόβλημα και καθήκον των ίδιων των ευρωπαϊκών χωρών και κατέληξε: «Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας». 

Στην πλειονότητά τους, οι αναλυτές είχαν, άλλωστε, προεξοφλήσει ότι με την επίσκεψή της στην Κίνα, η Γερμανίδα δεν επρόκειτο να αποσπάσει συγκεκριμένες υποσχέσεις. Θεώρησαν μάλιστα πως πρόκειται κυρίως για μια προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης από πλευράς της Γερμανίας, που προσπαθεί να διασφαλίσει την αρωγή του Πεκίνου για τη στήριξη του ευρώ. Το Πεκίνο έχει, άλλωστε, φανεί ώς τώρα απρόθυμο να συνδράμει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.  

Σχολιάζοντας τα αιτήματα της Γερμανίδας καγκελαρίου, η κρατική εφημερίδα China Daily προτείνει ένα είδος συναλλαγής ανάμεσα στις δύο πλευρές: να χορηγήσει η Κίνα οικονομική βοήθεια στην Ευρώπη και σε αντάλλαγμα να αρθεί η απαγόρευση στις πωλήσεις όπλων προς το Πεκίνο, που έχει επιβληθεί από το 1989.

Η κ. Μέρκελ τάχθηκε, πάντως, υπέρ μιας σύσφιγξης στις σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στη Γερμανία και την Κίνα, που ήδη είναι από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας της. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να υπογραμμίσει πως η Κίνα αποτελεί και ανταγωνιστή της Γερμανίας. Προειδοποίησε, έτσι, τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους αν δεν θέλουν να δουν τις θέσεις εργασίας του μεταποιητικού κλάδου να μεταναστεύουν στην Κίνα. Παράλληλα, όμως, η κ. Μέρκελ κάλεσε την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Ιράν για να πείσει την Τεχεράνη να παραιτηθεί από την παραγωγή πυρηνικών όπλων.  

Η έκκλησή της δεν φάνηκε να βρίσκει ανταπόκριση, καθώς ο κ. Γουέν εξέφρασε τη διαφωνία του Πεκίνου προς οποιαδήποτε πολιτικοποίηση της «φυσιολογικής εμπορικής σχέσης» που διατηρεί με το Ιράν, απηχώντας παλαιότερες κινεζικές θέσεις. Η Κίνα, που έχει επανειλημμένως αρνηθεί να υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, καλύπτει το 11% των αναγκών της σε αργό πετρέλαιο από εισαγωγές από το Ιράν, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ενεργειακός προμηθευτής της. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ανάλυση του Ρόιτερς, η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Κίνα σκιαγραφεί την ανισορροπία των σχέσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση: η Ε.Ε. ασκεί πιέσεις στο Πεκίνο να παραμερίσει τα εμπορικά του συμφέροντα και να συστρατευτεί μαζί της ασκώντας πιέσεις στο Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή ζητεί τη βοήθειά του στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου