"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Tα δύο τρίτα των θρησκευόμενων Αμερικανών θεωρούν πως "ο κορονοϊός είναι μήνυμα από τον Θεό"

Της Carlie Porterfield / Forbes

Πάνω από τα δύο τρίτα των πιστών Αμερικανών θεωρούν ότι ο Θεός χρησιμοποιεί τον κορονοϊό για να στείλει μήνυμα στην ανθρωπότητα πως πρέπει να αλλάξει τρόπο ζωής, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ενώ ένας στους 10 ερωτηθέντες πιστεύει ότι οι "ανθρώπινες αμαρτίες" ευθύνονται για την πανδημία.

-Η έρευνα κοινής γνώμης, που διεξήχθη από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγου και το Κέντρο Ερευνών Δημόσιων Υποθέσεων του Associated Press, κατέληξε ότι οι περισσότεροι από τους 1.002 συμμετέχοντες βλέπουν ένα βαθύτερο νόημα στη πανδημία εξαιτίας της οποίας σχεδόν 87.000 Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους και η οικονομία των ΗΠΑ έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα.

 
-Περίπου το 63% των πιστών που ρωτήθηκαν εκτιμά πως ο Θεός στέλνει μήνυμα στην ανθρωπότητα πως πρέπει να αλλάξει τον τρόπο ζωής, με τους Ευαγγελικούς Προτεστάντες να είναι οι θερμότεροι υποστηρικτές αυτής της θέσης, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Προτεστάντες και τους Καθολικούς.

-Αν και η πλειονότητα των συμμετεχόντων αποδίδει την κατάσταση είτε σε μια ξένη είτε στην αμερικανική κυβέρνηση (43% και 37%, αντίστοιχα), ένας στους 10 αποδίδει την πανδημία στις ανθρώπινες αμαρτίες.

-Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είπαν πως ένιωσαν ότι ο Θεός θα τους προστατεύσει από τη μόλυνση, αν και ένα ποσοστό 9% υποστήριξε πως ο Θεός έχει εγκαταλείψει την ανθρωπότητα.

-Ο ιός, επίσης, έχει ωθήσει αρκετούς Αμερικανούς να επαναξιολογήσουν τα πιστεύω τους, με το 2% να λέει πως τώρα πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού, ενώ πριν από την πανδημία δεν πίστευε, και ένα ποσοστό μικρότερο του 1% ανέφερε πως εξαιτίας της πανδημίας έχει εγκαταλείψει την πίστη του.

Εν τω μεταξύ...


 θρησκευτικές ομάδες προσπαθούν να καταλήξουν στο πώς θα διατηρήσουν ζωντανή την πίστη τους, διατηρώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι περισσότεροι λατρευτικοί χώροι, εκκλησίες, ναοί, τζαμιά, έχουν αναστάλει τη δραστηριότητά τους, ενώ πολλοί οργανώνουν θρησκευτικές λειτουργίες που μεταδίδονται μέσω διαδικτύου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: