"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


NoυΔοΣΥΡΙΖΑίικα ΛΑΘΡΟΜΑΧΜΟΥΤΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Γιατί μας περιφρονούν οι (ΛΑΘΡΟ)μετανάστες



Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Είδα το βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστεί ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Στάντζος όσο προσπαθεί να διώξει τους μετανάστες από την πλατεία Πυθαγόρα. Σπρώχνει διαφόρους, φωνάζει «Go, go, go», πετάει και κάνα «άι...» 


Με εντυπωσίασε η απάθεια των μεταναστών. Πάνε λίγο παρακάτω, χωρίς να διαμαρτυρηθούν, σαν να περιμένουν πότε θα φύγει ο «έξαλλος» για να ξαναβρούν την ησυχία τους. Λίγο πριν η Αστυνομία τούς είχε διώξει από την πλατεία, όμως αυτό δεν τους εμπόδισε να επανέλθουν με την ησυχία τους.  


Την παραμονή είχε σημειωθεί εξέγερση στο υπερφορτωμένο κέντρο υποδοχής, με επεισόδια στο κέντρο της πόλης, στο Βαθύ. Εκλεισαν τα γειτονικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί. Σε ένα από τα πλάνα εμφανίζεται κι ένα στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εντύπωση μου έκανε και ο δήμαρχος, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει διαβεί το κατώφλι της νευρικής κρίσης. Προφανώς έχει δοκιμάσει ό,τι μέσο διαθέτει για να αποκαταστήσει την καθημερινότητα της πόλης, δεν τα έχει καταφέρει και όταν μαθαίνει ότι, παρότι η Αστυνομία τούς έδιωξε, αυτοί επέστρεψαν, κατεβαίνει στην πλατεία φωνάζοντας. Μου θύμισε εκείνον τον ηλικιωμένο της παλιάς διαφήμισης που φωνάζει στους φασαριόζους γείτονες: «Να φύγετε, να πάτε αλλού!» 


Μεταφέρω απλώς τις εντυπώσεις μου από το επεισόδιο. Δεν γνωρίζω ούτε τον δήμαρχο και δυστυχώς τη Σάμο την έχω επισκεφθεί μία και μοναδική φορά.

Τις προάλλες η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε τη συμπαράστασή της στη χώρα μας απέναντι στον Ερντογάν. Οπως αποφαίνονται οι γνώστες της γλώσσας της διπλωματίας, δεν θα μπορούσε να είναι πιο αποφασιστική.  


Συγχρόνως μάθαμε ότι το 2019 πέρασαν τα σύνορά μας 68.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αφγανοί.  


Ακόμη δεν ξέρουμε ποιο είναι το συνολικό άθροισμα. Το ξέρει η Ε.Ε. και έχει καταλήξει, σε συνεργασία με την Ελλάδα, ποιος είναι ο συνολικός αριθμός που μπορεί να αντέξει η χώρα μας χωρίς να πάθει τον νευρικό κλονισμό του δημάρχου της Σάμου;  


Φοβάμαι πως όχι. Η γηραιά κυρία περί άλλα τυρβάζη και στο μεταναστευτικό μεταχειρίζεται την Ελλάδα σαν το υποπόδιό της.

Επιμένω, όμως, ότι αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι η απάθεια των μεταναστών.  


Αδιαφορούν και για την Αστυνομία και για τη δημοτική αρχή, κοινώς για το κράτος το οποίο τους έχει υποδεχθεί.  


Σαν να ξέρουν ότι ...


τους προστατεύει μια ανώτερη αρχή απ’ αυτό το κράτος – και σίγουρα δεν είναι μόνον ο Αλλάχ.  


«Φωνάξτε όσο θέλετε, βρίστε μας, εμείς εδώ θα κάτσουμε», στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα.  


Νομίζουμε ότι μας σέβονται, ενώ μας περιφρονούν.  


Δεν υπάρχει χειρότερη μορφή περιφρόνησης απ’ αυτήν που δείχνεις όταν κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις πως ενοχλείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: