"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΗΦΗΝΟΣΟΥΡΓΕΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Αυτός είναι ο καταλληλότερος για πρόεδρος της Δημοκρατίας (Ποιος είναι πιο ωραίος να κοιτάς; Ο Πάκης ή αυτός ο καναπές;)

Του ΜΑΝΟΥ ΒΟΥΛΑΡΙΝΟΥ


Η φωτογραφία του σημερινού «και μπράβο τους» δεν έχει σκοπό να εικονογραφήσει κάποιο μυστήριο το οποίο θα σας αποκαλυφθεί καθώς θα διαβάζετε. Ο καναπές που βλέπετε δεν είναι ένας καναπές στον οποίο, νοητά, θα τοποθετηθεί το πρόσωπο το οποίο πιστεύω πως είναι κατάλληλο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας της ομορφότερης χώρας του κόσμου. Ο καναπές αυτός είναι η πρόταση μου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όχι για τη θέση που θα κάθεται. Για να το πω με όση μεγαλύτερη σαφήνεια μπορώ: πιστεύω πως ο επόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πρέπει να είναι αυτός ο καναπές.

Και εξηγώ:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο. Ποτέ και πουθενά. Όπως παραδέχονται όλοι, έχει ρόλο διακοσμητικό. Εφόσον λοιπόν ο ρόλος του είναι διακοσμητικός πρέπει να είναι κάποιος ευχάριστος στο μάτι. Σαν αυτόν τον καναπέ.  


Ομολογώ πως δεν είναι ο ωραιότερος καναπές που υπάρχει, αλλά έχει μια απλότητα η οποία καταφέρνει κάτι πολύ δύσκολο: δεν δυσαρεστεί κανεναν.

 
Σκεφτείτε τον, λοιπόν, δίπλα στον πρόεδρο ΠιΠή.  


Ποιός είναι πιο ωραίος να κοιτάς; Ο Πάκης ή αυτός ο καναπές;  


Σκεφτείτε τον δίπλα σε όσους πιθανόν να είναι υποψήφιοι για τη θέση του Πάκη. Και πάλι είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνετε πως αυτός ο καναπές είναι πολύ πιο ευχάριστος στο μάτι. 


Ο μόνος που ίσως να μπορεί να συναγωνιστεί τον καναπέ, από διακοσμητικής απόψεως, είναι ο Ηγέτης των Κομψών, ο Δημήτριος Λ. Αβραμόπουλος.  


Αλλά ο καναπές έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα: είναι πιο συναινετικός. 

Και είναι συναινετικός στην πράξη. Χωρίς να έχει κανείς ιδιαίτερη παρατηρητικότητα μπορεί να δει πως στον καναπέ αυτόν μπορούν άνετα να βολευτούν οι αρχηγοί και των έξι κομμάτων που εκπροσωπούν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στη Βουλή. Ακόμα κι αν τα κόμματα στις επόμενες εκλογές πληθύνουν είμαι βεβαιος πως πολύ εύκολα μπορεί να τοποθετηθεί μια προέκταση, προκειμένου ο ευρύχωρος αυτός καναπές να φιλοξενήσει και τον 7ο ή και τον 8ο εκλεκτό του ελληνικού λαού. Αν η συναίνεση είναι το ζητούμενο, δεν μπορώ  να σκεφτώ κάτι πιο συναινετικό από αυτόν τον καναπέ. Αναγνωρίζω πως ίσως να υπάρχει πρόβλημα για όσους αρχηγούς κάτσουν εκεί που δεν υπάρχει πλάτη, αλλά (αν αποκλείσουμε την περίπτωση οι αρχηγοί να αλλάζουν συνεχώς θέσεις) αυτός ο καναπές μπορεί να παραγγελ... να εκλεγεί με κάποιες τροποποιήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για την παραμικρή δυσαρέσκεια.

Φανταστείτε επίσης πόσο ικανοποιημένοι θα είναι από την υποδοχή οι ηγέτες που θα τον επισκέπτονται στο προεδρικό μέγαρο. Αντί να ανταλάσσουν μικροβιομεταδοτικές χειραψίες και αμήχανες κουβέντες με έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει την παραμικρή εξουσία, θα μπορούν να ξαπλώσουν πάνω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για έναν αναζωογονητικό ημίωρο υπνάκο. Γιατί ο καναπές αυτός είναι από εκείνους τους καναπέδες που κάθεσαι ή ξαπλώνεις και δεν θέλεις να σηκωθείς.  Είναι ένας καναπές που θα χαρίζει μια αξέχαστη εμπειρία χαλάρωσης και θα κάνει όλους τους ξένους ηγέτες να θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας ξανά και ξανά.

Στις επισκέψεις του στο εξωτερικό ο Προεδρος της Δημοκρατίας – Καναπές δεν χρειάζεται να πηγαίνει ολόκληρος. Ένα κομμάτι του αρκεί για να εκπροσωπείται η Ελλάδα σε κάθε διεθνή συνάντηση που δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία (σ’ αυτές που έχουν πάνε οι πρωθυπουργοί ή οι υπουργοί).

Αν συνυπολογίσετε το ότι αυτός ο καναπές...


 δεν θα έχει καμία διάθεση για σούρτα φέρτα από το προεδρικό μέγαρο με τροχονόμους να εμποδίζουν την κυκλοφορία για να περάσει, το ότι ποτέ δεν θα μας διχάσει/θυμώσει/στεναχωρήσει/ντροπιάσει/φέρει σε δύσκολη θέση με κάτι που θα πει, το ότι δεν θα κουράζεται να παρακολουθεί παρελάσεις ή να ακούει κάλαντα, το ότι δεν θα χρειάζεται μισθό και το ότι το κόστος συντήρησης του θα είναι ελάχιστο, είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε πως αυτός ο καναπές δεν είναι απλώς μια λογική πρόταση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι με διαφορά η καλύτερη. Και μπράβο του και ΑΞΙΟΣ!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: