"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σαν σήμερα (10/2/ΧΧΧΧ)

1634: Ο Γαλιλαίος απαρνείται στην "Ιερά Εξέταση" τη θεωρία του περι κίνησης της γης ως αιρετική και λαθεμένη. Λεει οτι Γη είναι επίπεδη και ακίνητη για να ψελίσει στην συνέχεια μετά την ιερά εξέταση το περίφημο: «Και όμως κινείται!»

1828: Ο Ιμπραήμ καταστρέφει την Τριπολιτσά

1942: Απονομή του πρώτου χρυσού δίσκου στην ιστορία της μουσικής, στον Γκλεν Μίλερ για την επιτυχία του «Chattanooga Choo Choo».

1947: Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.

1996: Πραγματοποιέίται η πρώτη μονομαχία του υπερυπολογιστή της ΙΒΜ Deep Blue με τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ η οποία λήγει με νίκη του υπολογιστή. Τελικά, μετά απο 6 αναμετρήσηεις ο άνθρωπος θα νικήσει τη μηχανή με 4-2.

1898: Γεννιέται ο γερμανός δραματουργός Μπέρτολτ Μπρεχτ

1755: Πεθαίνει ο γάλλος πολιτικός φιλόσοφος Σαρλ ντε Μοντεσκιέ ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρία του διαχωρισμού των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική). Η θεωρία του αυτή περιλαμβάνεται στα Συντάγματα σχεδόν όλων των δημοκρατικών χωρών του κόσμου.

1913: Πεθαίνει ο ολυμπιονίκης Κώστας Τσικλητήρας.

1975: Πεθαίνει ο ποιητής Νίκος Καββαδίας


2018: Αφήνει σε νοσοκομείο της Αθήνας την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών   ο σχεδιαστής μόδας  Δημήτρης Παρθένης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: