"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Μανώλης Πετσίτης: ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ιδιότητες

Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

 

Τ​​ι ήταν η ιστορία της ΔΕΠΑ μέχρι να μπει στο κάδρο ο Μανώλης Πετσίτης;  


Ηταν μια λίγο στρυφνή υπόθεση λευκού κολάρου. Επρεπε να μπεις στη βάσανο να ακολουθήσεις τις ημερομηνίες, τα ποσά, τις καταγγελίες για το πότε και πώς η δημόσια επιχείρηση έφτασε να περιποιείται έναν μεγαλοοφειλέτη της. Μέχρι που εμφανίστηκε η μορφή του Μανώλη, διονυσιασμένου στην αγκαλιά της Αντζελας Δημητρίου.


Η εικόνα έδωσε στο σκάνδαλο υπόσταση. Ο πρωταγωνιστής του ήταν τόσο οικείος – ένα λαϊκό παιδί από την Καισαριανή που πάλευε για το μεροκάματο. Ενα στερεότυπο ψηφοφόρου που ακόμη και αν δεν υπήρχε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να το εφεύρει. Εξαιτίας ακριβώς αυτής της εγγύτητας, το Πετσίτης-γκέιτ έχει ασυγκρίτως βαθύτερο ψυχοπολιτικό αποτύπωμα από ένα οικονομικό σκάνδαλο που θα είχε χαθεί, στην καλύτερη περίπτωση, σε μια σχοινοτενή ανακριτική διαδικασία.
 

Ο Πετσίτης δίνει πρόσωπο στον συριζαίο χωρίς ιδιότητες – τον άνθρωπο του οποίου η μοίρα άλλαξε μόνο επειδή τον επιστράτευσε ένα σύστημα εξουσίας.

 
Οσο περισσότερα μαθαίνει κανείς για τον ρόλο του, τόσο φαίνονται και οι διαφορές του από τους υπόλοιπους αστέρες του ΣΥΡΙΖΑ


Ο πρώην καφετζής που έγινε στρατηγικός σύμβουλος· ή ο επικεφαλής της νεολαίας, που επικαλούνταν τις εαμικές δάφνες σαν μόρια διορισμού στο Δημόσιο· ή ακόμη και ο μπαμπάς του Παππά, που διορίστηκε σε δημόσια επιχείρηση προτού μάθουμε για τον συμμαθητή του Παππά, διαφέρουν από τον Πετσίτη, που ήταν τόσο σημαντικός για το σύστημα ώστε ο δεσμός του έπρεπε να μείνει ανεπίσημος. Ηταν στο προσκύνημα της Καισαριανής, ήταν στα επινίκια ουισκάκια το βράδυ των εκλογών, ήταν –και φωτογραφιζόταν– στο Μαξίμου. Δεν ήταν όμως πουθενά στα χαρτιά


Τέτοιοι ανεπάγγελτοι καριερίστες διέλαμψαν και επί ΠΑΣΟΚ – αυθεντικού και γαλάζιου. Ομως η ανέλιξη, ο πλουτισμός και εν τέλει η διαπόμπευσή τους συντελούνταν μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου η πλειονότητα ανελισσόταν, πλούτιζε και, όχι σπάνια, απολάμβανε τις πομπές.
 

Τώρα, που η πλειονότητα ασφυκτιά, δεν έχει κανείς τα ψυχικά περιθώρια να συγχωρήσει τον fixer σαν καθεστωτική γραφικότητα. Ο θυμός εναντίον του είναι τοξικός.

 
Θα κοστίσει ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ η προεκλογική ανάδυση του Πετσίτη; 


Μια ασυναίσθητα προφητική απάντηση είχε δώσει...


 η Μπέττυ Μπαζιάνα σε εκείνη την αλησμόνητη συνέντευξή της. «Ποιος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επωφελήθηκε προσωπικά; Ποιος απέκτησε χρήματα στην πλάτη του ελληνικού λαού;» αναρωτιόταν. 


«Αν ξέρετε κάποιον, να μου το πείτε. Πρώτη θα βγω στους δρόμους να διαμαρτυρηθώ». 


Καλή αντάμωση στους δρόμους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: