"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Χαρτζιλίκια και πολιτική

Είναι σωστή η απόφαση της κυβέρνησης να μοιράσει χρήματα σε όσους τα χρειάζονται περισσότερο. Αυτό είναι σωστό και αποδεκτό από όλους τους εχέφρονες και κοινωνικά ευαίσθητους πολίτες. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς ναι μεν, αλλά. Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε, αβοήθητοι ηλικιωμένοι που στερούνται ακόμα και τα φάρμακά τους, οικογένειες (μονογονεϊκές και μη) που δεν έχουν πια ηλεκτρικό ρεύμα διότι τους διεκόπη η παροχή λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, εκατομμύρια ίσως, δεν βρίσκονται πια στο παρά πέντε της εξαθλίωσης αλλά έφτασαν στο... και δέκα.



Ακόμα και οι επιτήδειοι πολιτικάντηδες, που δεν υπολογίζουν τίποτα εκτός από κομματικά κέρδη και ζημίες, είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι ορθή - ακόμα κι αν πρόκειται για ελεημοσύνη, μια λέξη που γράφεται χωρίς εισαγωγικά, αφού απηχεί την αλήθεια.



Η κυβέρνηση καταφεύγει στην ελεημοσύνη επειδή δεν άσκησε επιτυχημένη πολιτική.  


Εκεί καταλήγουν όλοι όσοι αποτυγχάνουν να κατανοήσουν την αποστολή τους σ' αυτό τον κόσμο. Μεγάλα χρονικά διαστήματα σφαλμάτων, ανομημάτων, ανοησίας και πρωτόγονης ικανοποίησης του «εγώ» ακολουθούνται από ξεσπάσματα ελεημοσύνης, ώστε ο πανικόβλητος «ελεήμων» να μπορέσει να ισοφαρίσει με αλληλεγγύη τις βλάβες που προξένησε στην κοινωνία η ξέφρενη πορεία του στην κορυφή.



Σε αμιγώς προσωπικό, υπαρκτικό επίπεδο τα ξεσπάσματα ελεημοσύνης και η βιασύνη της εξιλέωσης δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα, αν δεν μεσολαβήσει μια ειλικρινής, βαθιά κι ολόψυχη μεταμέλεια. Ο Θεός δεν είναι... αφελής. Ξέρει πότε έχουμε αλλάξει ρότα και πότε θέλουμε να ρίξουμε στάχτη στα μάτια όλων - ακόμα και στα δικά Του.



Σε κοινωνικό επίπεδο τα χαρτζιλίκια δείχνουν...
 αδυναμία άσκησης επιτυχούς και αληθινά φιλολαϊκής πολιτικής, όπου το εισόδημα των πολιτών θα είναι αρκετά υψηλό για να μην απαιτείται ο πρωθυπουργός να προβαίνει σε ξέπνοα, δήθεν αισιόδοξα διαγγέλματα, στα οποία θα διανέμει χρήματα στους πένητες σαν Σαουδάραβας κροίσος που γιορτάζει τα γενέθλια του πρωτότοκου γιου του.


Η άσκηση πολιτικής, όμως, προϋποθέτει ικανότητες που δεν υπάρχουν στις κορυφές της δικής μας πυραμίδας.


Editorial της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: