"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ρουκέτες Reuters κατά τσαμπουκαλεμένων γραφικων - Δεν είναι τίποτε άλλο από εξτρεμιστές,που εξαγριώνουν τους συμμάχους τους -



Όταν εξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ένα μικρό ίνδαλμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, , η γαλλική Liberation έκανε λόγο "για το νέο πρόσωπο της Ευρώπης", ενώ όλοι ήθελαν μια φωτογραφία με τον Έλληνα πρωθυπουργού και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
 

Μόλις 100 ημέρες αργότερα, η συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την Ελλάδα στην Ευρώπη έχει σε μεγάλο βαθμό εξανεμιστεί


"Νομίζαμε ότι αυτό θα κάνει επιτέλους τους Γερμανούς να καταλάβουν ότι η υπερβολική λιτότητα οδηγεί την Ευρώπη στα χέρια των εξτρεμιστών", δηλώνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος χώρας του Νότου. Αλλά ο τρόπος που οι Έλληνες συμπεριφέρθηκαν, έχει ως επακόλουθο να μην θέλει κανείς ι να συνδεθεί μαζί τους


 Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαγρίωσε τον Ματέο Ρέντσι όταν δήλωσε: "ας το παραδεχτούμε, η κατάσταση του ιταλικού χρέους δεν είναι βιώσιμη", με αποτέλεσμα ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ να ανταπαντήσει ότι οι δηλώσεις αυτές ήταν "εκτός τόπου".


Ο Ποτρογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Κοέλιο  χαρακτήρισε το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ένα "παραμύθι για τα παιδιά", ενώ ο Τσίπρας κατηγόρησε Λισαβόνα και Μαδρίτη ότι υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις.
 

Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ πήρε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, όταν παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του σοσιαλιστικού κόμματος ξεκαθάρισε ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τις χώρας όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος.
 

Ακόμη και το άλλοτε “αδελφό κόμμα” του ΣΥΡΙΖΑ, οι Podemos στην Ισπανία έχουν σιωπηρά αποστασιοποιηθεί από το ελληνικό κόμμα, καθώς με  δηλώσεις του ο  Ιγκλέσιας (αρχηγός των Podemos)   αναγνώρισε ότι:  
οι δύσκολες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της έδειξαν ότι υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες να αλλάξει η οικονομική πολιτική στην Ευρώπη”.
 
Από τη στιγμή που οι σύμμαχοι του νότου έχουν χάσει τη συμπάθεια που έτρεφαν στην Ελλάδα, οι χώρες της Βαλτικής, που υπέμεναν σκληρή λιτότητα μετά την παγκόσμια κρίση του 2008, τη συμπαθούν ακόμη λιγότερο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: