"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Δεσμεύτηκε "να παίξει ρόλο" στην συμμαχία που θα πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ - Το άλλο με τον Τοτό το ξέρουν εκεί στις ΗΠΑ ???

Η Τουρκία δεσμεύτηκε ότι θα παίξει συγκεκριμένο ρόλο στην συμμαχία υπό των ΗΠΑ που θα πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS), ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ ύστερα από συνάντηση με τούρκους αξιωματούχους χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο όποιος ρόλος θα παίξει η Τουρκία θα περιοριστεί από διάφορες ανησυχίες, όπως οι φόβοι για την ζωή των τούρκων ομήρων που κρατούν οι τζιχαντιστές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ζαμάν».

«Στις συναντήσεις μας επανεπιβεβαιώθηκε με σαφήνεια η δέσμευση της Τουρκίας να αποτελέσει μέρος της προσπάθειας να καταστραφεί το ISIS και ό,τι αυτό εκπροσωπεί», δήλωσε ο Χέιγκελ ύστερα από συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Νετσντέτ Οζέλ, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον υπουργό Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ. Όσο για το ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας, ο Χέιγκελ είπε ότι θα τον διευκρινίσει η τουρκική κυβέρνηση όταν έρθει η στιγμή.

Η τουρκική πλευρά απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν η Τουρκία θα αποτελέσει μέλος ή όχι της συμμαχίας κατά του ISIS. «Θα γίνουν οι απαραίτητες εκτιμήσεις για την στάση της χώρας μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Η συμμαχία κατά του ISIS είναι προς το παρόν σχεδιασμένη με την συμμετοχή 10 χωρών: 
Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ιταλία, Πολωνία, Δανία, ΗΠΑ και Τουρκία. Η απόφαση αυτή ελήφθη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία την περασμένη εβδομάδα. Οι Τούρκοι είναι οι μόνοι μουσουλμάνοι της συμμαχίας η οποία θα διευρυνθεί στο άμεσο μέλλον.

Η Άγκυρα αποφεύγει τις δηλώσεις υποστήριξης προς τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις κατά του ISIS, εν μέρει λόγω των  49 τούρκων ομήρων _ μεταξύ των οποίων ο τούρκος πρόξενος Οζτούρκ Γιλμάζ, στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων και διπλωμάτες _ που συνέλαβε το ISIS όταν κατέλαβε το τουρκικό προξενείο της Μοσούλης στις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με αμερικανική πηγή, η εγγύτητα της Τουρκίας στη Συρία την καθιστά απαραίτητο μέλος της συμμαχίας κατά του ISIS. Η εφημερίδα «Ζαμάν» παρατηρεί ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον βελτιώνονται σταδιακά αφού δοκιμάστηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: