"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ: Εργα και ημέρες της τζιχαντιστικής φρικαλεότητας


Οι φρικαλεότητες του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) στη Συρία και το Ιράκ, ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, έστρεψαν βιαίως τα δυτικά βλέμματα στην επέλαση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που φιλοδοξεί να εδραιωθεί σε ολόκληρη την περιοχή.
Η άνοδος του Ι.Κ. (πρώην ΙΚΙΛ) δεν ήρθε σε μια μέρα αλλά χτίζεται σταδιακά τα τελευταία 8 χρόνια και η αντιμετώπισή της απαιτεί κατ' αρχάς την κατανόηση των βασικών της χαρακτηριστικών και του τρόπου λειτουργίας της:
 
Ποιο είναι το Ισλαμικό Κράτος;
Δημιουργείται στο Ιράκ το 2006 ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Παρουσιάζεται ως υπερασπιστής της σουνιτικής μειονότητας έναντι των σιιτών που πήραν την εξουσία μετά την αμερικανική εισβολή του 2003 και γίνεται γνωστό από τις δολοφονίες σιιτών και τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Η ωμότητα και η ακραία ερμηνεία του Ισλάμ που προσπαθεί να επιβάλει ωθούν τις σουνιτικές φυλές να το εκδιώξουν από τις περιοχές τους. Εχοντας δεχτεί πλήγμα στο Ιράκ, τα μέλη του καλούνται από τον Ιούλιο του 2011 να πολεμήσουν στη Συρία εναντίον του καθεστώτος Ασαντ.

Στη Συρία, εκδηλώνονται γρήγορα διαφωνίες μεταξύ Ιρακινών και Σύρων τζιχαντιστών. Οι πρώτοι προτείνουν τον Απρίλιο του 2013 τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ), αλλά ο επικεφαλής των Σύρων τζιχαντιστών αρνείται και διατηρεί την οργάνωση Μέτωπο αλ-Νόσρα, που γίνεται εν συνεχεία η επίσημη πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Συρία. Στις αρχές του 2014 ξεσπά ένας ανελέητος πόλεμος ανάμεσα στο Μέτωπο αλ-Νόσρα και στους Σύρους αντάρτες από τη μια μεριά και στο Ι.Κ. από την άλλη με 6.000 νεκρούς. Το Ι.Κ,, που έχει τη δική του ατζέντα, εδραιώνει σταδιακά τον έλεγχό του σε περιοχές της Συρίας και παράλληλα του Ιράκ, με αποκορύφωμα την επέλαση εναντίον της Μοσούλης τον Ιούνιο. Ο αρχηγός του, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, κηρύσσει την ίδρυση «χαλιφάτου» που περιλαμβάνει μεθοριακές περιοχές των δύο χωρών.
 
Ποια εδάφη βρίσκονται υπό τον έλεγχό του;
Το ΙΚ ελέγχει περίπου το 25% της Συρίας (45.000 τετρ. χλμ.) και το 40% του Ιράκ (170.000 τετρ. χλμ.). Ωστόσο τα περισσότερα από αυτά τα εδάφη, ιδίως στο Ιράκ, είναι κομμάτια ερήμου, γεγονός που μειώνει τον πραγματικό του έλεγχο στις δύο χώρες. Το «χαλιφάτο» εκτείνεται από το Μανμπέτζ, στη βόρεια Συρία κοντά στα τουρκικά σύνορα στην επαρχία του Χαλεπίου, και προς τα ανατολικά περιλαμβάνοντας όλη την επαρχία της Ράκα κι ένα μεγάλο μέρος της Χασάκα και της Ντέιρ Εζόρ μέχρι τη μεθοριακή τοποθεσία Μουκαμάλ. Στο Ιράκ ελέγχει τις σουνιτικές περιοχές στα δυτικά και βόρεια, με σημαντικότερη τη στρατηγική πόλη της Μοσούλης.
 
 Πόσοι και ποιοι είναι οι μαχητές του;
Ακριβή νούμερα δεν υπάρχουν. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολογίζει τους μαχητές τού Ι.Κ. στη Συρία σε πάνω από 50.000, εκ των οποίων 20.000 δεν είναι Σύροι αλλά προέρχονται από τις χώρες του Κόλπου, την Τσετσενία, την Ευρώπη, ακόμη και από την Κίνα. Στο Ιράκ η οργάνωση απαριθμεί -κατά τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης Αχμάντ αλ-Σαρίφι- μεταξύ 8.000 και 10.000 μαχητές εκ των οποίων το 60% είναι Ιρακινοί. Το Ι.Κ. στρατολογεί πολλά μέλη μέσων των κοινωνικών δικτύων αλλά πολλοί είναι και οι αντάρτες που εντάσσονται στους κόλπους του από φόβο ή με το δέλεαρ ενός καλού μισθού. Τα πρόσφατα επιτεύγματά του στα πεδία των μαχών, μια οργανωμένη διαδικτυακή προπαγάνδα και η κινηματογραφικού τύπου επίδειξη βίας φαίνεται ότι προσελκύουν πολλούς δυτικούς τζιχαντιστές.
 
Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής του;
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πηγές είναι πολλές. Κατ' αρχάς οι συνεισφορές από Χώρες του Κόλπου που επεδίωκαν να ενισχύσουν τον πόλεμο εναντίον του Ασαντ στη Συρία και πιθανόν ν' αποσταθεροποιήσουν τον σιιίτη πρωθυπουργό αλ-Μαλίκι στο Ιράκ, χωρίς από την άλλη να είναι σε θέση να ελέγξουν την οργάνωση. Ο Γερμανός υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μίλερ δεν δίστασε προσφάτως να δείξει με το δάκτυλο το Κατάρ, που κόπτεται τώρα ν' αποδείξει ότι θέλει να καταπολεμήσει την τζιχαντιστική απειλή.

Το μεγαλύτερο όμως μέρος των πόρων του Ι.Κ. προέρχεται από τους φόρους που επιβάλλει στους πληθυσμούς των περιοχών που ελέγχει, από το λαθρεμπόριο πετρελαίου και την αρχαιοκαπηλία, τα λύτρα από τις απαγωγές ομήρων και εσχάτως από τα αποθέματα σε ρευστό της τράπεζας της Μοσούλης που λίγο πριν από την κατάληψή της ανέρχονταν σε 400 εκατ. δολάρια. Ηδη, πριν από την επίθεση στη Μοσούλη, οι υπόλοιπες εγκληματικές δραστηριότητες της οργάνωσης μαζί με τις συνεισφορές οπαδών από διάφορες χώρες του κόσμου τής απέφεραν 100 εκατ. δολάρια το χρόνο.
 
Ποιες είναι οι μέθοδοί του;
Πρόκειται για ένα μείγμα κατατρομοκράτησης και παροχής υπηρεσιών στους πληθυσμούς υπό τον έλεγχό του. Για να προλάβει οποιεσδήποτε διαθέσεις εξέγερσης και να τρομοκρατήσει τους αντιπάλους του χρησιμοποιεί κατά κόρον τον αποκεφαλισμό, τη σταύρωση, το λιθοβολισμό μέχρι θανάτου και πλήθος βασανιστηρίων. Για να διαφημίσει δε το έργο του, διαδίδει συστηματικά μέσω Διαδικτύου φρικιαστικές εικόνες-αποδείξεις της τιμωρίας που περιμένει όσους του αντιστέκονται. Ενδεικτικό της αποτελεσματικής του προπαγάνδας είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι Ιρακινοί στρατιώτες εγκατέλειπαν τις θέσεις τους και τρέπονταν σε φυγή μόνο στο άκουσμα της επικείμενης επέλασής του.
 
Ποιο το μέλλον του;
Ειδικοί αναλυτές θεωρούν ότι βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος στόχος του είναι η εδραίωση του «χαλιφάτου». Εκτιμούν ωστόσο ότι η Δύση θ' αναλάβει δράση και θα το χτυπήσει συστηματικά και σε βάθος χρόνου, αποδυναμώνοντάς το και αναγκάζοντάς το να ξαναγίνει μια παράνομη οργάνωση που θα προσπαθεί ν' ανασυνταχτεί. Αυτό, βεβαίως, μένει ν' αποδειχθεί στην πράξη.

(Πηγές: AFP-www.guardian.co.uk-www.lemonde.fr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: