"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΝΕΡΓΕΙΑ και ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Μέσω Ελλάδας περνούν οι νέοι δρόμοι του φυσικού αερίου


Από τη στενή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ περνά η υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα διασυνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα και την Ιταλία ή/και τη Βουλγαρία, ο οποίος αποτελεί την πιο ρεαλιστική και ευθυγραμμισμένη λύση με τις απαιτήσεις της αγοράς φυσικού αερίου της Ευρώπη. 

Πρόκειται για τη βασική διαπίστωση στην οποία καταλήγει η μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με θέμα «Ο ρόλος της Ελλάδας ως διάδρομος προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, υπό το φως των πρόσφατων ανακαλύψεων στην ανατολική Μεσόγειο».

Η μελέτη αποδίδει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη ισχυρών διμερών σχέσεων και στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ και προτείνει την υπογραφή τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας ανάμεσα στις τρεις χώρες, που να επισφραγίζει τη δέσμευση για μία κοινή ενεργειακή στρατηγική και την επιτάχυνση της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών.

Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην ανατολική Μεσόγειο μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο σε μακροπρόθεσμη βάση και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η προοπτική δημιουργίας του «Eastern Mediterranean Energy Corridor -East Med»(όπως προτείνεται να ονομαστεί ο αγωγός), ως ενός επιπλέον ενεργειακού διαδρόμου Ανατολής - Δύσης.

Κομβικό ρόλο στο νέο διάδρομο θα μπορούσε να παίξει ο αγωγός «Poseidon», το πρότζεκτ που προέβλεπε τη διασύνδεση Ελλάδος - Ιταλίας για τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαιτζάν και εγκαταλείφθηκε μετά την απόφαση της κοινοπραξίας που αναπτύσσει το κοίτασμα στην Κασπία, να αποκλείσει τον «δρόμο» αυτό από το τελικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου.

Η κατασκευή σταθμού υγροποίησης (LNG) στην Κύπρο, ο οποίος θα επεξεργάζεται και θα εξάγει φυσικό αέριο από τα πεδία του Ισραήλ και της Κύπρου εξετάζεται σήμερα από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών ως μία από τις στρατηγικές ενεργειακές προτεραιότητες. Δεδομένου του μεγέθους των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, το ΙΕΝΕ εκτιμά ότι η κατασκευή του East Med μπορεί να δρομολογηθεί ανεξάρτητα από την επιλογή κατασκευής του εξαγωγικού τέρμιναλ LNG.

Ωστόσο, εν όψει της αναμενόμενης παγκόσμιας πλημμυρίδας στην παραγωγή LNG ως το 2020 η επιλογή του αγωγού θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος ως πιο ρεαλιστική και περισσότερο ευθυγραμμισμένη λύση με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου», υπογραμμίζει η έκθεση. Τα σενάρια για τον East Med προκρίνουν δύο πιθανές διαδρομές, μία προς την Ιταλία και από εκεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές μέσω του αγωγού «IGI Poseidon» και η δεύτερη προς τη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας  Βουλγαρίας (IGB), του οποίου η κατασκευή θα αρχίσει το πρώτο εξάμηνο του 2013. Βάσει των προδιαγραφών των σχεδιαζόμενων αγωγών το ένα σενάριο δεν αποκλείει το άλλο, επισημαίνει η μελέτη.
 
«Θα ήταν προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει πλήρη ανάμειξη στην ανάπτυξη των πηγών αερίου στην ανατολική Μεσόγειο«
υποστηρίζει το ΙΕΝΕ και καλεί τις κυβερνήσεις της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ να ζητήσουν τη στήριξη της ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο νέος αυτός ενεργειακός διάδρομος δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν ανταγωνιστικός προς τις υπάρχουσες γραμμές μεταφοράς αερίου, αλλά σαν συμπληρωματικός στις συνολικές προσπάθειες της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τις πηγές και τους «δρόμους» μεταφοράς, διασφαλίζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Προς το παρόν πάντως, οι δύο εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του Ισραήλ και της Κύπρου, η ισραηλινή Delek και η αμερικανική Noble Energy προτείνουν την κατασκευή σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο για την επεξεργασία και την εξαγωγή του αερίου, τουλάχιστον στις πρώτες φάσεις εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Λεκάνης του Λεβάθιαν στο Ισραήλ και του κυπριακού «οικοπέδου» Αφροδίτη.

Ο σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο θα μπορούσε να εξασφαλίσει και σε άλλους τοπικούς παραγωγούς γρήγορη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό την περαιτέρω εκμετάλλευση και παραγωγή αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Σταθμός LNG
Η κατασκευή σταθμού υγροποίησης (LNG) στην Κύπρο, ο οποίος θα επεξεργάζεται και θα εξάγει φυσικό αέριο από τα πεδία του Ισραήλ και της Κύπρου, εξετάζεται σήμερα από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών ως μία από τις στρατηγικές ενεργειακές προτεραιότητες.

Τα σενάρια για τον East Med προκρίνουν δύο πιθανές διαδρομές, μία προς την Ιταλία και από εκεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές μέσω του αγωγού «IGI Poseidon» και η δεύτερη προς τη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB)

Δεν υπάρχουν σχόλια: