"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: θα επιτρέψει να χρησιμοποιείται η κουρδική γλώσσα στο δικαστήριο όταν δικάζονται Κούρδοι κατηγορούμενοι

Οι Κούρδοι ακτιβιστές και αντάρτες φαίνεται ότι πέτυχαν τον στόχο τους να τους επιτρέπεται να μιλούν στη γλώσσα τους στα δικαστήρια, καθώς η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σύντομα θα φέρει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο για το θέμα αυτό.
  
Η άρνηση των τουρκικών δικαστηρίων να επιτρέπουν στους κατηγορούμενους που μιλούν τουρκικά να χρησιμοποιούν τα κουρδικά για την υπεράσπισή τους αποτελούσε πηγή προστριβών στις υποθέσεις εναντίον εκατοντάδων ανθρώπων που κατηγορούνται ότι έχουν σχέση με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ενώ η επίλυση του θέματος ήταν ένα από τα πολλά αιτήματα των Κούρδων.
  
Περίπου 700 Κούρδοι κρατούμενοι σε δεκάδες τουρκικές φυλακές αρνούνται να τραφούν σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δώσει περισσότερα δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα και να προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στον κρατούμενο ιστορικό ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
  
Η μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της Τουρκίας έχει προειδοποιήσει ότι κάποιοι από τους απεργούς πείνας ενδέχεται να πεθάνουν αν συνεχίσουν την κινητοποίησή τους.
  
Η κυβέρνηση πάντως ανέφερε ότι η απόφασή της να αλλάξει το νόμο δεν σχετίζεται με την απεργία πείνας.
  
«Κάθε άνθρωπος θα μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό του στο δικαστήριο στη γλώσσα στην οποία εκφράζεται καλύτερα», δήλωσε χθες Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.
  
«Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης μας να προχωρήσει το νομοσχέδιο και να το στείλει άμεσα στο κοινοβούλιο για να ψηφιστεί», πρόσθεσε ο Αρίντς.
  
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είχε δεσμευθεί να προχωρήσει σε αυτή τη μεταρρύθμιση σε ένα φυλλάδιο που είχε διανείμει στο συνέδριό του τον Σεπτέμβριο, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν επηρεάστηκε από την απεργία πείνας των κούρδων κρατουμένων.
  
Ο ηγέτης του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς χαιρέτισε την κίνηση αυτή. «Όμως δεν έχουμε μπροστά μας άλλες 56 ημέρες για να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα. Έχουμε μόνο μερικές ημέρες. Οι δηλώσεις πρέπει να γίνουν πράξεις», υπογράμμισε.
  
Οι Κούρδοι κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας εδώ και 56 ημέρες.
  
Ο Αρίντς από την πλευρά του ζήτησε από τους απεργούς να σταματήσουν τη διαμαρτυρία τους. «Μην ταράσσετε εμάς και το έθνος μας», δήλωσε. «Σας παρακαλώ σταματήστε αυτές τις απεργίες γνωρίζοντας ότι υπάρχει δημοκρατική ατμόσφαιρα στην Τουρκία και ότι τα αιτήματά σας μπορούν να τεθούν σε συζήτηση», πρόσθεσε ο ίδιος.
  
Ο Ερντογάν πάντως κρατά πιο σκληρή στάση χαρακτηρίζοντας τις απεργίες πείνας εκβιασμό και «θέαμα». Ο επικεφαλής του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου προειδοποιεί ότι τέτοιες δηλώσεις ενδέχεται να σκληρύνουν τη στάση των κρατούμενων.
 
Βασικό αίτημα των κούρδων κρατούμενων είναι να έχει πρόσβαση ο Οτζαλάν, ο οποίος κρατείται στη φυλακή στο νησί Ιμραλί όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, πρόσβαση σε δικηγόρους έπειτα από 15 μήνες στη διάρκεια των οποίων δεν του είχε επιτραπεί η επικοινωνία με τους συνηγόρους του.
 
EΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: