"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΟΣ: Ζητάει ως «υποθήκη» το φυσικό της αέριο η Τρόικα


Με τα παθήματα της Ελλάδας να μην έχουν γίνει μαθήματα για την Κύπρο η τρόικα βρίσκεται και πάλι στη Λευκωσία, αφήνοντας τον χρόνο να κυλά αργά καθώς έτσι όλο και κλιμακώνεται η πίεση προς την κυβέρνηση Χριστόφια ώστε να καμφθεί και να δεχθεί το κυπριακό μνημόνιο και μάλιστα πριν από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Οι συναντήσεις ήταν σε εξέλιξη μέσα σε κλίμα εντελώς αρνητικό και αδιέξοδο, καθώς μέχρι και την Παρασκευή υπήρχε πλήρης διάσταση τρόικας-κυβέρνησης σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα, κάτι που δεν θα διευκολύνει τις συνομιλίες στο αυριανό Eurogroup.

Οπως προέβλεπαν οι πιο απαισιόδοξες και καχύποπτες εκτιμήσεις η τρόικα, πέραν όλων των άλλων ζητημάτων που θέτει, απαιτεί ουσιαστικά και την «υποθήκευση» των πόρων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που έχει εντοπισθεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Η τρόικα αναφέρει μάλιστα ότι τα έκτακτα έσοδα από δραστηριότητες που θα γίνονται στην Κύπρο θα παραχωρούνται για την αποπληρωμή του χρέους, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι «ασφαλώς ένα μέρος των εσόδων αυτών θα πηγαίνει για την εξόφληση του δανείου που θα συναφθεί με την τρόικα».
 
Η πολυμελής ομάδα της τρόικας με επικεφαλής τη Ρουμάνα, Ντέλια Βελκουλέσκου ,έφτασε ήδη στη Λευκωσία για διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση. Η τελευταία εμφανίζεται διατεθειμένη να θυσιάσει τον πλούτο της χώρας με την ελπίδα ότι θα μετριάσει το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτσι διατεθειμένη να θυσιάσει τον πλούτο της χώρας που ανήκει και στις επόμενες γενιές απλώς και μόνο με την ελπίδα ότι θα μετριάσει τις περικοπές και το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας στο οποίο τελικά και θα οδηγηθεί από την τρόικα.

Με την κλεψύδρα να αδειάζει και με δεδομένο ότι η Λευκωσία έχει δηλώσει ότι θα υπάρξει πρόβλημα για την καταβολή των μισθών του Δημοσίου τον Δεκέμβριο, κλιμακώνεται η πίεση προς την κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης ώστε να ξεκινήσει άμεσα τουλάχιστον η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το ποσό που θα απαιτηθεί για τις τράπεζες όμως θα καθορίσει και το ύψος του δανείου που θα ζητήσει η Κύπρος, και στο κεφάλαιο αυτό υπάρχει σημαντική διάσταση απόψεων. Η κυβέρνηση το υπολογίζει σε 6 δισ. ευρώ, οι Ευρωπαίοι ανεβάζουν το ποσό αυτό σε 8 δισ., με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι το ποσό θα φθάσει τα 10 δισ. ευρώ. Με το ποσό του δανείου που θα απαιτηθεί τελικά να υπολογίζεται από 11 έως 16 δισ. ευρώ, πόσο τρομακτικό καθώς αφορά μια οικονομία που δεν ξεπερνά τα 17,9 δισ. ευρώ.

Οι απαιτήσεις της τρόικας ουσιαστικά έρχονται να ανατρέψουν το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο που οικοδομήθηκε στην Κύπρο μέσα σε συνθήκες ανάπτυξης που ακολούθησε την τουρκική εισβολή.

Τα θέματα στα οποία υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης είναι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το συνταξιοδοτικό, η εποπτεία συνεργατικών ιδρυμάτων και οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

Οι απαιτήσεις αυτές αποτελούν κόκκινη γραμμή για τον ορθόδοξο κομμουνιστή ηγέτη της Κύπρου Δ. Χριστόφια, ο οποίος όμως δεν έχει περιθώρια παράτασης των διαπραγματεύσεων μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε και θα παραδώσει στον διάδοχό του, τον νικητή των προεδρικών εκλογών.

«Στρώνουν το χαλί» με διαρροές σε γερμανικά ΜΜΕ
Η πολυμελής ομάδα της τρόικας, με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, τον Μάαρτεν Βέρβεϊ από την Κομισιον και τον Φίλιπ Ρόδερ από την ΕΚΤ, στην οποία συμμετέχουν και δύο Ελληνες, ο Χ. Πατσαλίδης από την Κομισιόν και η Δ. Μομφεράτου από την ΕΚΤ, έφθασε για τις διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση σε ένα σκηνικό το οποίο είχαν φροντίσει να «στρώσουν» οι διαρροές από γερμανικά ΜΜΕ εις βάρος της Κύπρου.

Το «Σπίγκελ» με ένα «αποκαλυπτικό» δημοσίευμα κατήγγειλε ότι η Κύπρος ξεπλένει το χρήμα των Ρώσων ολιγαρχών και της ρωσικής μαφίας και συνεπώς κάθε προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας της θα συνεπάγεται χρήση πόρων των Γερμανών φορολογούμενων για τη διασφάλιση των καταθέσεων των Ρώσων ολιγαρχών. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που δέχεται τέτοιου είδους επιθέσεις η Κύπρος, αλλά στην παρούσα συγκυρία είναι προφανές ότι έχει συγκεκριμένο στόχο.

Η χαμηλή φορολογία 10% των ξένων επιχειρήσεων αποτελεί έναν «μαγνήτη» για κεφάλαια από όλο τον κόσμο που σε συνδυασμό με το καθεστώς των εξωχώριων εταιρειών έδωσε την ώθηση στην κυπριακή οικονομία την τελευταία εικοσαετία.Το ενδεχόμενο να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο μειωμένος φόρος των ξένων επιχειρήσεων αποτελεί κρίσιμο σημείο για τις διαπραγματεύσεις της Κύπρου με τους μελλοντικούς δανειστές της, καθώς η κατάργησή του θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση την κυπριακή οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι κύκλοι που θέλουν να στριμώξουν στη γωνία την κυπριακή κυβέρνηση έσπευσαν να αναπαράξουν το δημοσίευμα του «Σπίγκελ» που επικαλέσθηκε την έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BND- Bundesnachrichtendlienst) για να αποδειχθεί ότι η κυπριακή οικονομία στηρίζεται στο ξέπλυμα «μαύρου -ρωσικού- χρήματος» και επομένως δεν είναι σε θέση να διαπραγματευθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: