"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Πανωλεθρίαμβος…


ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Του Χρίστου Στεργ. Μπελλέ
Συγγραφέα-Πανεπιστημιακού

«Η χώρα βρίσκεται στη δίνη ενός πολέμου – υποστηρίζει ο αειπάρθενος Ευάγγελος Βενιζέλος  –  και  το μόνο που διαφοροποιεί την κατάσταση είναι πως δεν υφίστανται τα φυσικά αποτελέσματα ενός πολέμου, δηλαδή νεκροί και τραυματίες».
Ένα από τα βοηθητικά – εξίσου αποτελεσματικά  – όπλα ενός πολέμου,  η διαστρέβλωση της έννοιας των λέξεων, στα πλαίσια της οργουελικής συνταγής:   «αν θέλεις να εξουσιάσεις τον κόσμο, δεν έχεις παρά να αλλάξεις την έννοια των λέξεων»Εδώ ο αυτάρεσκος «Ιανός» - Βενιζέλος δρέπει δάφνες μέσα στο Βατερλώ του από λίστες.

Μπροστά στην παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης Παπανδρέου και στον τομέα φοροδιαφυγής, ο πολυπράγμονας, τότε,  υπουργός Οικονομικών, Βενιζέλος, βαφτίζει πομπωδώς τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου (με ανεξόφλητα ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ), φοροφυγάδες, δίνοντας, παράλληλα και πανηγυρικά τη λίστα τους στην ποικιλώνυμη δημοσιότητα.  Μιμούμενός τον  ο Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο Βερολίνο (Νοέμβριος 2011),  διαφημίζει κι αυτός (στους κουτόφραγκους)  τη σύλληψη των παραπάνω μεγαλοοφειλετών, σαν πάταξη φοροδιαφυγής: «Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της φοροδιαφυγής». Στην ίδια συγχορδία και  «οικεία» ΜΜΕ.  Και συνεχίζοντας τις βενιζέλειες αλχημείες καταθέτει τη λίστα των πραγματικών φοροφυγάδων αποκλειστικά και αυστηρά μόνο στη Βουλή, με ρητή απαγόρευση έκδοσης μερικού ή ολικού αντιγράφου της, ακόμα και απ’ τους βουλευτές.

   «Κάποιοι που έχουν διαβάσει αποσπασματικά κάποιες από τις χιλιάδες σελίδες – μας πληροφορεί ο Θωμάς Τσάτσης («Ελευθεροτυπία» 26/11/2011) – δηλώνουν συγκλονισμένοι κι οργισμένοι για τα ονόματα που διάβασαν. Πρόσωπα που δεκαετίες μιλούσαν για τοπώς και το  γιατί της κοινωνικής κρίσης, φέρονται να περιλαμβάνονται στη λίστα». Ο καθηγητής, Μανώλης Γ. Δρεττάκης μιλάει για παραοικονομία ύψους 60 δισ. ευρώ, που «αν φορολογούνταν θα απέφεραν ετήσια έσοδα γύρω στα 15-20 δισ. που, αν εισπράττονταν δε θα υπήρχε σήμερα πρόβλημα δημόσιου χρέους»(!).

Επί των ημερών του φέρεται ως ένοχος ή συνένοχος απόκρυψηςαυτή υπήρξε, άλλωστε, η πολιτική βούληση –   κι άλλων λιστών που έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας με τον αναμενόμενο πολιτικό κουρνιαχτό. Όσο αφορά, όμως, στη λεγόμενη «Λίστα Λαγκάρντ» το κοινότοπο σκηνικό με τον υπερφίαλο πρόεδρο του ΠαΣοΚ, να νίπτει, σαν άλλος Πιλάτος, τας χείρας του και το γκρο πλαν συνοφρυωμένων δεκάρικων και συνωμοσιολογιών «κατά της παράταξης και του θεσμικού ιστού της χώρας» (!)  άγγιξαν αιχμές  παιδιάς,  ύβρεως, υποτίμησης και βιασμού νοημοσύνης. «Δεν ήταν δική μου δουλειά να το δω (το στικάκι) ήταν του κ. Διώτη (σ.σ. τώρα θυμήθηκε το ΣΔΟΕ)  και το πήρα γιατί μου το έδωσαν, αλλά σέβομαι τους νόμους, το Σύνταγμα και τον κ. Παπακωνσταντίνου και γι’ αυτό το πήρα στο γραφείο μου για να το φυλάξω ως αντικείμενο». Λόγια συνονθύλευμα ατάλαντης υποκριτικής και υποκρισίας που η ώσμωσή τους εγκυμονεί τέρατα,  όπως αυτό του Γούντι Άλεν: «Είχε κεφάλι λιονταριού και σώμα λιονταριού, αλλά δεν ήταν απ το ίδιο λιοντάρι».

 Φανταστείτε ένα στρατηγό, εν μέσω αδυσώπητου πολέμου, όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει, να λαμβάνει ένα φάκελο που αφορά 1992 ύποπτους προδοσίας, να μην τον ανοίγει, να τον αγνοεί, αλλά και να τον κρύβει ερμητικά στη σκευή του για δύο, σχεδόν, χρόνια. 

Κύριε Καθηγητά του Συνταγματικού Δικαίου, ως επαΐων, ποια ποινή  επισείει το ειδεχθές έγκλημά του;

Ηθικόν δίδαγμα:  
Μπορεί, αλήθεια, ένας ηγέτης,  όπως αυτάρεσκα αυτοαποκαλείται,  να ασκεί πολιτική  πολέμου (καταπάτηση Συντάγματος  κλπ.)  στα μόνιμα υποζύγια κι εμπροσθοφύλακες, ταπεινώνοντάς τους  με διακοπή ενός υψίστου κοινωνικού αγαθού, του ηλεκτρικού ρεύματος –  ακόμα και για το ευτελές ποσό των 50 ευρώ –  και να αφήνει στο απυρόβλητο τους χρυσοκάνθαρους της οπισθοφυλακής,  της φοροκλοπής, της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, του βρώμικου και ξεπλυμένου χρήματος, των παράκτιων εταιρειών,  τους ποικιλώνυμους Εφιάλτες, παραβάτες, δωσίλογους,  για ειδεχθή εγκλήματα πολέμου και να αναζητά, από πάνω και μάλιστα απ’ τα θύματά του, «δοξαστικά» και «αλληλούια»; 

Ναι, σίγουρα μπορεί, αρκεί να είναι και να λέγεται,  Ευάγγελος Βενιζέλος…

Υ.Γ. Πανωλεθρίαμβος: Ο Ανδρέας Λοβέρδος αφουγκράζεται το κύκνειο άσμα του πολιτικού  συστήματος. Ο υπερεκτιμημένος «εκσυγχρονιστής», Κώστας Σημίτης, σχολιάζει  στας Εσπερίας τη συστημική εντροπία. Ο παραιτηθείς (αποπεμφθείς) Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει τα μαθήματα  στο τέμενος του  Χάρβαρντ, ανάμεσα σε 40 νομπελίστες, με κύριο θέμα «Διαχείριση Κρίσεων» (διάβαζε «συνταγές καταστροφής»).  Η αλήστου μνήμης υπουργός Παιδείας, χωρίς παιδεία, Άννα Διαμαντοπούλου, λανσάρει, επίσης, σε παράπλευρη αίθουσα,   τα σχολεία του Μεσαίωνα,  τα charter schools (σχολεία ανάγνωσης, γραφής, πρακτικής αριθμητικής).  Ο ασύστολος, «Μινχάουζεν», Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ολοκληρώνει τον κύκλο διαλέξεων(!) σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, αν και πάσχει απ’ την ανίατη νόσο «Αλτσχάϊμερ»!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: