"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Νέοι υπαινιγμοί Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής

Στο ζήτημα της θανατικής ποινής αναφέρθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας πως «υπάρχουν περιπτώσεις που η ποινή του θανάτου είναι δίκαιη».

Μιλώντας στο 5ο Φόρουμ Δημοκρατίας στο Μπαλί, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην ποινή φυλάκισης που είχε επιβληθεί στον Νορβηγό Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος είχε δολοφονήσει 77 άτομα τον Ιούλιο του 2011. «Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί μεν στην Ευρώπη, αλλά εξακολουθεί να ισχύει στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην Κίνα» είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε θέσει θέμα επιβολής της εσχάτης των ποινών και πριν από πέντε ημέρες, σε συνάντηση στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία.

Είχε αναφερθεί στην απεργία πείνας που κάνουν εδώ και περίπου δύο μήνες πάνω από 600 Κούρδοι κρατούμενοι στις φυλακές με αιτήματα όπως οι συνθήκες κράτησης του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν και το δικαίωμα υπεράσπισης στα δικαστήρια στη μητρική γλώσσα.

«Μη μας εκβιάζουν. Δεν πρόκειται, επειδή το θέλουν, να βγάλουμε και να στείλουμε στο σπίτι του έναν τρομοκράτη που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Αυτός βρίσκεται τώρα στις φυλακές, επειδή καταργήθηκε η θανατική ποινή. Σύμφωνα όμως με τις δημοσκοπήσεις πολλοί πολίτες μας τάσσονται υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής».

Τα λόγια αυτά του Ερντογάν έχουν ήδη γίνει αφορμή για μία υπό εξέλιξη συζήτηση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί θανατικής ποινής.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: