"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η Εκκλησία θέλει καθηγητές με... πιστοποίηση

Πιστοποιητικό θεολογικών... φρονημάτων απαιτεί η Εκκλησία να έχουν οι θεολόγοι καθηγητές που προσλαμβάνονται στα σχολεία. Συγκεκριμένα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) πρότεινε για τους προσλαμβανομένους να είναι απαραίτητη η θετική εισήγηση –«Συμμαρτυρία», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση– του Επισκόπου της τοπικής Εκκλησίας.

Ειδικότερα, η ΔΙΣ, στη συνεδρίασή της τη Δευτέρα, κατόπιν εισηγήσεως του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου, αποφάσισε να ζητήσει να της αποσταλεί το υπό διαμόρφωση νέο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το μάθημα να εξακολουθήσει να ονομάζεται «Μάθημα Θρησκευτικών» και να είναι υποχρεωτικό, στη Β΄ και στη Γ΄ Λυκείου να υπάρχει δίωρη διδασκαλία του, ενώ για τον διορισμό των καθηγητών των Θρησκευτικών να είναι απαραίτητη και η «Συμμαρτυρία» του τοπικού μητροπολίτη. 

Πάντως, έπειτα από σχετική ερώτηση προς μέλη της ΔΙΣ, δεν διευκρινίσθηκε πώς θα κρίνεται ο κάθε υποψήφιος, ο οποίος, να σημειωθεί, θα πρέπει να έχει περάσει επιτυχώς από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.  

«Εμείς γνωρίζουμε ποιος είναι θεολογικά κοντά στην Εκκλησία», ανέφερε μητροπολίτης. Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος εισηγήθηκε τρεις κύκλους στο περιεχόμενο των Θρησκευτικών:  
«Κάθε μαθητής, ανεξαρτήτως της θρησκευτικής του ιδιοπροσωπείας, είναι απαραίτητο και πολύτιμο να γνωρίζει τη θρησκευτική παράδοση του τόπου, ως πίστη, λατρεία, ζωή, τέχνη και πολιτισμό. Τούτος πρέπει να είναι ο πρώτος και βασικός κύκλος του μαθήματος. Ο δεύτερος θα αφορά τις μεγάλες χριστιανικές παραδόσεις εκτός της Ορθοδοξίας, οι οποίες συναντώνται στον ελλαδικό χώρο και γενικότερα στον κόσμο, όπως στοιχεία του Ρωμαιοκαθολικισμού και του Προτεσταντισμού. Ο τρίτος κύκλος πρέπει να περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία από τα μεγάλα θρησκεύματα και ιδίως όσα ενδιαφέρουν την ελληνική κοινωνία περισσότερο, δηλαδή, τις μονοθεϊστικές παραδόσεις του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, τον Ινδουισμόν και τον Βουδισμόν». 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: