"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΛΑΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Δικαστική παρέμβαση για τους υπαλλήλους της Βουλής

Το άρθρο αυτό ας το διαβάσουν με προσοχή τα μπουμπούκια του ΣΥΡΙΖΑ και των ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ αλλά και όλοι οι οπαδοί της κυριαρχίας των κάθε είδους βολεμένων ελιτ 


Η κατάθεση και εν συνεχεία η απόσυρση μετά θύελλα διαμαρτυριών της τροπολογίας για την κατάργηση των προνομίων υπαλλήλων και συνταξιούχων υπαλλήλων της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία.

Το θέμα των προνομίων των εργαζομένων στη Βουλή και η εξαίρεσή τους από μέτρα για μειώσεις μισθών και συντάξεων που αφορούν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, πέραν των πολιτικών συνεπειών για τους χειρισμούς εξ αφορμής της κατάθεσης της τροπολογίας Στουρνάρα, έχει προκαλέσει  δικαστική παρέμβαση στο υψηλότατο επίπεδο. 

Ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Διονύσιος Λασκαράτος από καιρό έχει ασκήσει αναίρεση υπέρ του νόμου -διαδικασία που ακολουθείται σπανιότατα- και έχει εισηγηθεί στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου (η συνεδρίασή της έγινε στις αρχές Οκτωβρίου) την οριστική και πλήρη κατάργηση των όποιων προνομίων, μισθολογικών και συνταξιοδοτικών, διαθέτουν ώς σήμερα οι υπάλληλοι της Βουλής και οι συνταξιούχοι υπάλληλοί της.

Ο κ. Λασκαράτος με την αναίρεσή του ανατρέπει ό,τι έως σήμερα είχε γίνει παραδεκτό για την αυτοτέλεια των εργαζομένων στη Βουλή, που είχε βασιστεί στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου και είχε λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας προνομίων που διέθεταν οι εν λόγω υπάλληλοι -σε σχέση με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες- διατηρώντας εξαιρέσεις από μειώσεις μισθών και συντάξεων που είχαν και προσφάτως επικριθεί ως προκλητικές και αδικαιολόγητες από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στην αναίρεση υπέρ του νόμου, που έχει ασκήσει ο γενικός επίτροπος Επικρατείας, υποστηρίζεται ότι η αυτοτέλεια της Βουλής που προβλέπεται από τον Κανονισμό της αφορά μόνον θέματα θεσμικής φύσεως και λειτουργίας της Βουλής και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά των υπαλλήλων της

Το βασικό επιχείρημα του γενικού επιτρόπου, που αναμένεται, εάν υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να μεταβάλει άρδην το τοπίο με πλήρη κατάργηση όλων των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής, είναι πως οι εξαίρεσεις που ισχύουν σήμερα είναι έξω από τα συνταγματικά πλαίσια και κινούνται σε αντισυνταγματική κατεύθυνση. 

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά όλων των υπαλλήλων -και της Βουλής- καθορίζονται με τυπικό νόμο που φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός των Οικονομικών, ρύθμιση που δεν μπορεί να εξαιρεί καμία κατηγορία υπαλλήλων, καθώς προβλέπεται από τα άρθρα 73 και 75 του Συντάγματός μας.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται έως το τέλος του μήνα και σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών θεωρείται σφόδρα πιθανό να υιοθετηθεί η εισήγηση Λασκαράτου και το κεφάλαιο των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής που τόσα σχόλια έχει προκαλέσει και στο παρελθόν να κλείσει οριστικά.


Πληροφορίες  αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών έφερε προς ψήφιση την τροπολογία που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων την κρίσιμη ημέρα ψήφισης του πακέτου των επώδυνων μέτρων για τους υπαλλήλους της Βουλής -την οποία εν συνεχεία απέσυρε- γνωρίζοντας τόσο το περιεχόμενο της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επέκρινε την εξαίρεση των συνταξιούχων και των υπαλλήλων της Βουλής από τις γενικότερες περικοπές, ως προκλητική και μη «δικαιολογούμενη από λόγους δημοσίου συμφέροντος», όσο και τη βαρύνουσας σημασίας εξέλιξη που έχει σημειωθεί για το θέμα μετά την άσκηση αναίρεσης υπέρ του νόμου από τον γενικό επίτροπο και την αναμενόμενη σημαντική απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου.

Αρμόδιες πηγές, μάλιστα, έκαναν λόγοότι ο υπουργός των Οικονομικών θα επαναφέρει την τροπολογία για την κατάργηση των προνομίων συνταξιούχων και υπαλλήλων της Βουλής αμέσως μόλις εκδοθεί και η απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, θέτοντας οριστικά τέλος σε προνόμια που προκαλούν τους πολίτες και εκθέτουν το πολιτικό σύστημα, σε δύσκολες εποχές και εξαιρετικά ευαίσθητες συγκυρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: