"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τα κοινωνικά τείχη υψώνονται ήδη

Tης Τασουλας Kαραϊσκακη

Μια παράπλευρη, αλλά βαρύνουσα, συνέπεια της οικονομικής κρίσης είναι οι επιπτώσεις της στους οικογενειακούς και κοινωνικούς δεσμούς. Θα αντέξει το πολυδοκιμασμένο ελληνικό «κύτταρο», η πολυδιασπασμένη ελληνική κοινωνία τη ραγδαία κλιμάκωση της κρίσης, το καμίνι του αίματος, την πίκρα του κάθε κυττάρου μετά τις «καταιγίδες» ανακοινώσεων, αντιφατικών δηλώσεων, ανατριχιαστικών αποκαλύψεων, τη συνεχή αγωνία για το μέλλον, το οποίο ανά δίμηνο λαμβάνει ένα και μόνο όνομα: χρεοκοπία; 

Η αναδουλειά, όπως και οι παραπάνω ώρες δουλειάς για να καλυφθούν οι μειώσεις, οι διογκούμενες οικονομικές υποχρεώσεις, τα χρέη διαλύουν τα νοικοκυριά. Η ανέχεια φέρνει καθημερινή τριβή, γκρίνια, αισθήματα ενοχής, απομόνωση, καταρράκωση των γονέων, εκτροχιασμό των παιδιών. Οι σχέσεις των ανθρώπων στεγνώνουν, διαρρηγνύονται όταν η επιβίωση αποβαίνει η μοναδική τους ψύχωση. Η στέρηση επιτρέπει μόνο έναν τρόπο κατανόησης της πραγματικότητας - χρήμα. Η απουσία του οδηγεί εκτός κοινωνικής ζωής. Αλλά και στις οικογένειες μεσαίων εισοδημάτων, η συνειδητοποίηση ότι η οικονομική σταθερότητα έλαβε τέλος ανατρέπει εσωτερικές ισορροπίες.

Εστι δίκης οφθαλμός

Του Θανάση Θ. Νιάρχου
Ποιητή, συνεκδότη του περιοδικού «Η Λέξη»

Για όλα τα μεγάλα θέματα και προβλήματα, από όποια σκοπιά κι αν τα κοιτάξεις, είτε τη μικροσκοπική, την προσωπική, είτε την οικουμενική, ακόμα και τη συμπαντική, θα έχεις να εκφράσεις μιαν άποψη που θα είναι οπωσδήποτε σωστή. Ο λόγος βέβαια για την περιλάλητη κρίση που μας ταλανίζει και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη θεωρεί υπεύθυνες γι' αυτήν τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή πολιτική - αν όχι απολύτως, τουλάχιστον στον απείρως συντριπτικότερο βαθμό. Σε σημείο μάλιστα να ακούγονται απελπισμένες φωνές πώς είναι δυνατόν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η κρίση οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία της; 

Κι ώς εδώ βέβαια «καλά» - αν μπορεί να ειπωθεί.  

Πώς όμως ήταν δυνατόν να φανταζόμαστε ή να πιστεύουμε ότι αν υπεύθυνη είναι η πολιτική, με το απτό μάλιστα παράδειγμα του Τρίτου Κόσμου, δεν θα ερχόταν κάποτε και η δική μας σειρά, ώστε όσο ενδιαφέρον έδειξε η πολιτική για τον κόσμο αυτόν το ίδιο ακριβώς θα επεδείκνυε και για εμάς;

Γιατί θα αποτελούσαμε εξαίρεση στον κανόνα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του συνόλου της ανθρωπότητας από την πολιτική, όταν θεωρούσαμε την εξαίρεση αυτή νόμιμη γιατί μας συνέφερε;

Τα πράγματα είναι πολύ απλά, απλούστατα:  

Παραλογισμός

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

Το βλέμμα της βασιλικής κόμπρας δεν στάζει τόσο δηλητήριο. Στο λόγο του λείπουν λέξεις όπως έλεος και οίκτος, ανθρωπιά και δικαιοσύνη. Αλλά περισσεύει η αλαζονεία της άγνοιας ως σύμπτωμα της «ασθένειας της εξουσίας». Πρόκειται για εκείνη την «τρέλα» που προκύπτει από τη σχέση κάποιου με τον Λεβιάθαν του Χομπς, δηλαδή την κρατική εξουσία. Βέβαια, εδώ η «τρέλα» δεν εγκλείεται στο φρενοκομείο αλλά εντός εισαγωγικών. Είναι δηλαδή εκείνη η ιδιότυπη, διαστροφική παράνοια, που τρελαίνει τους άλλους. 

Γιατί η τρέλα είναι διαχειρίσιμη όταν ο τρελός είναι στην εξουσία λέει η Τζούλια Κρίστεβα. Αυτή η τρέλα βρίσκεται σε αντίστιξη με την τρέλα των «κάτω», των ηρώων του Κάφκα, που συρρικνώνονται, γίνονται κατσαρίδες για να αμυνθούν απέναντι στο παραλογισμό του κρατικού μηχανισμού και των διαχειριστών του, απέναντι στην τρομοκρατία των φόρων και των αποδείξεων, της χρεοκοπίας και του κουρέματος, της εφεδρείας και των απολύσεων, της ανεργίας και της πενίας.

Ο κ. Αφορολόγητος

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Του Τάκη θεοδωρόπουλου

Ο κ. Αφορολόγητος είναι κάπως σαν τον κ. Ψωμιάδη. Δεν είναι απαραιτήτως εξίσου σωματώδης και τόσο ρωμαλέος, δεν διαθέτει αναγκαστικά το αθυρόστομο φρόνημά του και το γενναιόδωρο μουστάκι του, πλην όμως του μοιάζει.

Του μοιάζει γιατί ποτέ δεν έκανε τον κόπο να κρύψει το αφορολόγητο του χαρακτήρα του, όπως ο άλλος το πούρο του. Χειρίζεται με δεξιότητα τη γλώσσα του αφορολόγητου, τα άφθονα κυβικά, τα εξίσου άφθονα τετραγωνικά, την κατανάλωση των μετρητών, με αποτέλεσμα να μην περνάει απαρατήρητος από κανέναν.

Στο τουρλουμπούκι της ευμάρειας που προηγήθηκε έφερε τα σημάδια της φυλής των αφορολόγητων ως τίτλο τιμής και πιστοποιητικό κοινωνικής καταξίωσης. Στο τουρλουμπούκι της πτώχευσης ο ίδιος κοιτάζει την κατάντια γύρω του με συγκατάβαση, σχετική συμπάθεια και φιλοσοφική διάθεση. «Ας φρόντιζαν», μονολογεί, «όπως φροντίσαμε κι εμείς». Κυκλοφορεί απτόητος ανάμεσά μας για να μας υπενθυμίζει πως στον κόσμο τούτο πάντα υπάρχουν και μερικοί τσιγγάνοι ευτυχισμένοι.

Απόπειρα να μετατραπεί το δικαίωμα σε διαφορά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

Οταν δεν μπορείς να αμφισβητήσεις ευθέως ένα δικαίωμα του αντιπάλου σου, προσπάθησε να το υπονομεύσεις, σχετικοποιώντας το, μετατρέποντάς το σε διαφορά και διασυνδέοντάς το με άσχετες διπλωματικές διελκυστίνδες. 

Η συνταγή είναι παλιά, αλλά δοκιμασμένη. Ειδικά όταν την εφαρμόζει όχι ο άμεσα ενδιαφερόμενος, αλλά κάποιος τρίτος. Μας τα θύμησαν όλα αυτά οι υπονομευτικές πλαγιοκοπήσεις που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τα ενεργειακά κοιτάσματα, που βρίσκονται στην ΑΟΖ της.

Η πρώτη έμμεση βολή προήλθε από την «υπουργό» Εξωτερικών της Ε.Ε. Αστον, η οποία συνέστησε στις δύο πλευρές αυτοσυγκράτηση και να πράξουν ό,τι χρειάζεται για να υπάρξει θετική έκβαση. Με τη δήλωση αυτή μετέτρεψε εμμέσως την αυθαίρετη και παράνομη αμφισβήτηση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διαφορά, επιβεβαιώνοντας ότι εμπνέεται υπέρμετρα από τη βρετανική πολιτική

ΗΠΑ: Ομηρος της Ελλάδας o Oμπάμα. Η επανεκλογή του εξαρτάται από τις εξελίξεις στην χώρα μας!!!

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ

Εκείνοι που πανηγύριζαν πριν από τρία χρόνια για την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και αυτοί που εκτιμούσαν ότι δεν θα άλλαζε τίποτα στην αμερικανική πολιτική, δεν μπορούσαν ασφαλώς να προβλέψουν ότι η επανεκλογή του αμερικανού προέδρου θα εξαρτιόταν από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Και ότι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Ομπάμα και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα πίεζαν την Ευρώπη (δηλαδή την Αγγελα Μέρκελ) να εγκαταλείψει τη μονολιθική σκέψη (δηλαδή την έμφαση στη λιτότητα) και να δώσει κίνητρα στην ανάπτυξη.

Το σκεπτικό των αμερικανών αναλυτών είναι το εξής


ΜΑΛΒΙΔΕΣ: 400.000 πολίτες τρέµουν µήπως µια ηµέρα ξυπνήσουν µε τον... ωκεανό µέσα στα σπίτια τους,

Ενας «νησιώτης» πολιτικός είναι για πολλούς το κεντρικό πρόσωπο του παγκόσµιου αγώνα κατά της κλιµατικής αλλαγής. Ο πρόεδρος των Μαλδιβών Μοχάµεντ Νασίντ είναι αποφασισµένος να σώσει πάση θυσία τη χώρα του, η οποία κινδυνεύει να καταβυθισθεί εξαιτίας της ανόδου της στάθµης των υδάτων που προκαλείται λόγω της τήξης των πάγων και της υπερθέρµανσης του πλανήτη.

«Αλλάζουµε ή βουλιάζουµε». ∆εν είναι ένα ακόµη κλισέ που εξυπηρετεί τα κινδυνολογικά πρωτοσέλιδα των εφηµερίδων. Για τους κατοίκους των Μαλδιβών το δίληµµα αυτό αποτελεί, δυστυχώς, το επίκεντρο της καθηµερινότητάς τους. Αντί για τους Γαλάτες του Αστερίξ που φοβόνταν µη τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, οι 400.000 πολίτες στις Μαλδίβες τρέµουν µήπως µια ηµέρα ξυπνήσουν µε τον... ωκεανό µέσα στα σπίτια τους, τα οποία απέχουν µόλις 1,8 µέτρα από τη στάθµη της θάλασσας!  

ΚΟΣΜΟΣ: Η Γη υποδέχεται τον κάτοικο Νο 7 δισ.

Της Ντίας Ζάβρα

Καλώς ήρθες... Στις 31 Οκτωβρίου ο πλανήτης Γη υποδέχεται έναν ακόμα άνθρωπο και φτάνει αισίως (;) στους 7 δισεκατομμύρια κατοίκους. Στο συμπέρασμα αυτό τουλάχιστον καταλήγουν η Υπηρεσία Πληθυσμιακής Καταμέτρησης του ΟΗΕ, το Γαλλικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών και άλλοι οργανισμοί, γιορτάζοντας αυτήν την πληθυσμιακή άνθιση, παράλληλα όμως κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μία έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Και φέροντας, ξανά, επί τάπητος τον «υπερπληθυσμό» -όπως πρώτος τον διατύπωσε ο διανοούμενος Τόμας Μάλθους το 1798 στο «Δοκίμιο για την Αρχή του Πληθυσμού», όπως το 1968 ανέπτυξε ο νομπελίστας Πολ Ερλιχ στο βιβλίο του «Η πληθυσμιακή βόμβα».

Μια πληθυσμιακή βόμβα που μοιάζει πλέον έτοιμη να εκραγεί σε έναν πλανήτη υπερχρεωμένο, εξουθενωμένο από τις κλιματικές αλλαγές, την έλλειψη τροφίμων, διαβρωμένο από την καταστροφή των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, το λιώσιμο των πάγων -έναν πλανήτη που αυξάνεται κατά 76 εκατομμύρια κατοίκους ετησίως και που εκτιμάται ότι έως το 2050 θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια και έως τα τέλη του αιώνα θα αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια.


Από ιστορικής πλευράς, η ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού είχε ήδη ξεκινήσει από τον 19ο αιώνα.

Τους δύο τελευταίους αιώνες, όμως, ο αριθμός επταπλασιάστηκε, ξεπερνώντας τα 6 δισεκατομμύρια το 1999, φτάνοντας τα 7 δισ. φέτος και αγγίζοντας (σύμφωνα με εκτιμήσεις) τα 10 δισεκατομμύρια στο τέλος του 21ου αιώνα.

Μόλις επτά χώρες αντιπροσωπεύουν σήμερα το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού:

ΚΟΣΜΟΣ: 9 στους 10 κατοίκους του πλανήτη έχουν σύνδεση κινητού

Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡH

Πρώτα πρώτα να μετρηθούμε. Υπολογίζεται πως τον επόμενο μήνα, και αν όλα πάνε καλά και δεν κάνει την εμφάνισή της κάποια τρελή επιδημία, θα είμαστε 7 δισ. άνθρωποι επί του ταλαίπωρου πλανήτη Γη.

Νωρίτερα, οι κινητές συνδέσεις σε όλο τον κόσμο θα έχουν ήδη ξεπεράσει το φράγμα των 6 δισ. και, αν τα στοιχεία του Wireless Intelligence είναι σωστά, έχουμε να κάνουμε με ποσοστό χρήσης τους της τάξης του 86%. Χοντρικά, δηλαδή, 9 στους 10 ανθρώπους στη Γη έχουν από μία φορητή συσκευή (αν δεν έχουν συσκευή πώς θα κάνουν σύνδεση άλλωστε).

Το ενδιαφέρον δεν είναι τόσο αυτό. Αλλωστε, η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική, αφού υπάρχουν άνθρωποι με 2, 3 ή 4 συσκευές στην κατοχή τους και άλλοι που δεν ξέρουν αν θα μπορούν να βρουν νερό την επόμενη ημέρα, οπότε το τελευταίο που τους απασχολεί είναι τι μπορεί να κάνουν με ένα iPhone ή ένα τηλέφωνο με Android.

ΚΟΣΜΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ: Η ανόρεκτη νέα γενιά

Της ΑΥΡΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Αλλη μια «αρρώστια» της εποχής μας, η νευρογενής ανορεξία, σχεδόν άγνωστη πριν από μερικά χρόνια, βρίσκει όλο και πιο πρόσφορο έδαφος ανάμεσα στα Ελληνόπουλα.

Ειδικά οι έφηβοι φλερτάρουν με την απώλεια βάρους ακόμη και όταν ταυτό είναι φυσιολογικό. Πάνω από το 10% των δεκαπεντάχρονων της τρίτης γυμνασίου και της πρώτης λυκείου βρέθηκε να έχει πολύ χαμηλό βάρος, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 14,4% ανάμεσά τους που επιθυμεί, αν και ελλιποβαρές, ακόμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Η εικόνα που έχουν για το σώμα τους τα Ελληνοπουλα αυτής της ηλικίας είναι αρνητική, συμπεραίνει πανελλαδική έρευνα της Β' παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία συμμετείχαν 919 παιδιά. Το 22,3% των παιδιών με φυσιολογικό βάρος, δηλαδή περισσότερα από 2 στα 10, δήλωσαν δυσαρεστημένα με την εικόνα τους. Μάλιστα οι μισοί εξ αυτών (46,1%) εξέφρασαν την πρόθεση τους να αδυνατίσουν.

ΚΟΣΜΟΣ: Περισσότεροι οι παχύσαρκοι παρά οι υποσιτισμένοι

Οι παχύσαρκοι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περισσότεροι από τους ανθρώπους που υποφέρουν από υποσιτισμό, όμως το πρόβλημα του λιμού εντείνεται στο πλαίσιο της εντεινόμενης διατροφικής κρίσης, προειδοποίησε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε  στο Νέο Δελχί.

Ο οργανισμός με έδρα τη Γενεύη επικέντρωσε την ετήσια έκθεσή του στις καταστροφές που σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο και στα διατροφικά προβλήματα, ενώ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ πλούσιων και φτωχών, αλλά και την πρόσφατη αλματώδη αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπέφεραν το 2010 από παχυσαρκία, ενώ 925 εκατομμύρια από υποσιτισμό.

"Αν η ελεύθερη αγορά δημιούργησε μία κατάσταση όπου το 15% της ανθρωπότητας πεινά, ενώ το 20% είναι παχύσαρκο, τότε κάτι δεν δούλεψε καλά", επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού Μπεκέλε Γκελέτα σε ανακοίνωσή του.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: To Πανεπιστημιο του Βερολίνου κατασκεύασε για την Γερμανική Αστυνομία το 1ο ρομποτικό περιπολικό χωρίς οδηγό

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η αστυνομία του Βερολίνου χρειαζόταν ένα ρομπότ που να περιπολεί και να ελέγχει μεγάλες εκτάσεις. Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου από το 2006 προσπαθεί να φτιάξει ένα αυτοκίνητο που θα κινείται δίχως οδηγό. Ετσι γεννήθηκε το DS4, ή αλλιώς το «Πνεύμα του Βερολίνου», το πρώτο γερμανικό αυτοκίνητο στο οποίο δεν κάθεται κανείς στο τιμόνι του.

Δεκαέξι διπλωματούχοι φοιτητές τού Πανεπιστημίου -μαζί με τον καθηγητή τους, Τίνος Γκάντζινεχ- παρουσίασαν τη συνεργασία Πανεπιστημίου και αστυνομίας, το αυτοκίνητο του μέλλοντος, που κινείται στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας με αυτονομία και μάλιστα με μεγάλη ασφάλεια για τους πεζούς, αλλά και για τα οχήματα.

Εάν τελικά το όχημα αυτό χρησιμοποιηθεί και ως περιπολικό για την αστυνομία δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, καθώς το κόστος του φτάνει τα 350.000 ευρώ και η συνολική έρευνα για την κατασκευή του κόστισε στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου ένα εκατ. ευρώ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ: Aδιόρθωτος κατάσκοπος το Facebook

Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Νέες ανησυχίες για την ιδιωτικότητα των χρηστών του facebook έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι τα μέλη του κοινωνικού δικτύου παρακολουθούνταν εν αγνοία τους από έναν Μεγάλο Αδερφό, ο οποίος συνέλεγε και έστελνε στην ιστοσελίδα προσωπικά δεδομένα τους.

Τη νέα παραβίαση ασφάλειας αποκάλυψε χάκερ, ο οποίος ανάγκασε το facebook να παραδεχθεί ότι κατέγραφε τις ιστοσελίδες που επισκέπτονταν τα 750 εκατ. μέλη του.

Το facebook υποστήριξε ότι «από λάθος» συνέλεγε «ακούσια» τις πληροφορίες των χρηστών όταν εκείνοι πλοηγούνταν στον παγκόσμιο ιστό, ακόμη και όταν δεν ήταν συνδεδεμένοι στο κοινωνικό δίκτυο. Οπως προκύπτει, τα δεδομένα αυτά αποστέλλονταν τακτικά στους σέρβερ του facebook. Επρόκειτο για χρυσωρυχείο προσωπικών πληροφοριών, οι οποίες θα απέφεραν δισεκατομμύρια ευρώ σε όποιον τις μεταπωλούσε σε εταιρείες που διοργανώνουν εκστρατείες στοχευμένης διαφήμισης, βασιζόμενες στις προτιμήσεις που αποκαλύπτουν οι χρήστες κατά την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο.

"Επίγεια σοφία"

"Στην ελληνική Λέσχη της Απάτης δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Τα κόμματα εξουσίας κυβερνούν το πελατειακό κράτος και τα κόμματα της αριστεράς τα εγκαλούν, τα πιέζουν, ζητώντας ακόμα περισσότερο πελατειακό κράτος."
ΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΕΛΕΣ (Ελληνας Δημοσιογραφος ιδρυτης του ΑΤΗΕΝS VOICE)

"Σ αυτον τον τόπο, όποιος έχει να καταγγείλει κάτι, δεν έχει παρά να μεταβεί στον πλησιέστερο εισαγγελέα ο οποίος και θα διατάξει επείγουσα ΕΔΕ η οποία και θα έχει περατωθεί μεσα στα επόμενα 15 χρόνια, οπότε θα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για το αν η υπόθεση εχει καλώς ή μπαίνει στον Μέγα Φάκελο που στη ράχη γράφει «Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευτο»."
ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΒΒΑΘΑΣ (Ελληνας δημοσιογράφος ιδρυτής του μοναδικού Ελληνικού φιλοσοφικού περιοδικού "4 Τροχοί" που ενίοτε γράφει και για αυτοκίνητα...)

"Tι να πεις για τους Έλληνες. Κάθονται δυο ολόκληρες ώρες, για να πιουν στιγμιαίο καφέ!"
ΧΑΡΥ ΚΛΥΝΝ

Σαν σήμερα (30/9/ΧΧΧΧ)

1846: Ο δρ Γουίλιαμ Μόρτον χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον αιθέρα ως αναισθητικό για την εξαγωγή δοντιού, στο Τσάρλεστον της Μασαχουσέτης.

1922: Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τη συμφωνία της Διάσκεψης των Μουδανιών, με την οποία δίδεται στους Τούρκους και η Ανατολική Θράκη μέχρι τον Έβρο.

1988: Ο Ανδρέας Παπανδρέου υποβάλλεται σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο Χέρφιλντ του Λονδίνου.

1955: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο Τζέιμς Ντιν.

1978: Πεθαίνει ο Λαυρέντης Διανέλος.

Οι δοσίλογοι των Αθηνών μας σπρώχνουν στη δραχμή


Δεν τους νοιάζει τίποτα περισσότερο από το να έχουν στα χέρια τους την εξουσία και την διαχείριση των δημόσιων ταμείων. Ανεπάγγελτοι, ανίκανοι, το μόνο που έχουν μάθει στη ζωή τους είναι η τέχνη της «διαμεσολάβησης». Κι επειδή όσο περνάει ο καιρός καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι ανέφικτο, να πληρώνουν οι Ευρωπαίοι από το υστέρημά τους για να κάνουν οι δικοί μας διακοπές στη Μύκονο εν ώρα κρίσης, θα προτιμούσαν να οδηγηθούμε στη δραχμή. Για να συνεχίσουν να «κυβερνούν» ανενόχλητοι...

Κάποιοι μπορεί να σκέπτονται ότι ο όρος «δοσίλογος» είναι βαρύς. 

Και πως μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την πράξη της ναρκοθέτησης οποιασδήποτε προσπάθειας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων αγορών στην ελληνική Οικονομία; Πιστεύουν ότι κάνουν το σωστό, αλλά αυτό δεν τους απαλλάσσει από τις βαρύτατες ευθύνες που έχουν.

Αν-αιρετικά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

Ιδιώνυμο;

Μας ορίζουν τα πράγματα
δεν τα ορίζουμε
μας διαφεύγουν οι αιτίες του κόσμου
Κατερίνα Ψυχάρη, Μας ορίζουν τα πράγματα

Από την κοινωνία του φόβου περνάμε αργά αλλά σταθερά στην κοινωνία του θυμού και στο άμεσο μέλλον μας καραδοκεί η κοινωνία της οργής.
Αναρωτιέμαι: Δεν το ‘χουν συνειδητοποιήσει αυτό οι πολιτικοί μας ηγέτες και εξακολουθούν να θέλουν –με τη βοήθεια των ΜΜΕ- να μας τρομοκρατούν;
Δεν έχουν καταλάβει ότι σε λίγο θα φοβούνται και αυτοί περισσότερο από εμάς;

Ποδο-σφαιρικά

Τι είναι ένας άντρας με πτυχίο και όπλο;
ένας αληθινός άντρας
Ρ. Σαβιάνο, γόμορρα

Ο σύγχρονος μορφωμένος οικονομικός εγκληματίας κοντεύει να γίνει «πρότυπο» για πολλούς. Ο βάρβαρος κουμπουροφόρος παράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου γιατί να συνεχίζει να προβάλλεται «ως μάγκας» και ίνδαλμα στην αθλητική ειδησεογραφία;

Η Γερμανική ζήλια για το Μεσογειακό πάθος (Germany’s Mediterranean Envy)


Η Ελλάδα είναι λυγισμένη και χρεοκοπημένη. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της φτάνει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ, ενώ οι Γερμανοί έχουν πνίξει το δικό τους έλλειμμα στο 1,5%. Ρωτήστε έναν τυπικό Γερμανό και θα σας πει: «Πίνουν και χορεύουν όλη μέρα. Εμείς περιμένουμε το ηλιοβασίλεμα για να ξεκινήσουμε». 

Αυτή είναι η εικόνα που έχει. Οι σκληρά εργαζόμενοι, πειθαρχημένοι Γερμανοί παραμένουν αξιόχρεοι και νηφάλιοι. Αντίθετα, οι γείτονες της Μεσογείου περιφέρονται σε γόνιμους αγρούς με ανθισμένες λεμονιές και ελιές.

Παρ’ όλα αυτά οι Γερμανοί υποστηρίζουν, έστω και με γκρίνιες, τα πακέτα διάσωσης. Στις πρόσφατες εκλογές στη Γερμανία ενισχύθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, παρότι είναι ακόμη πιο φιλικοί προς το ευρώ απ’ ό,τι η κυβέρνηση Μέρκελ.  

Μα γιατί οι Γερμανοί βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σώσουν τον Αλέξη Ζορμπά και τους γείτονές του; Η τυπική απάντηση είναι για να διαφυλάξουν τη γερμανική οικονομία. Αλλά αυτό είναι ένα φτωχό επιχείρημα. Παρά τη μεγάλη κρίση της παγκόσμιας οικονομίας, η γερμανική παραμένει σταθερή, με την ανεργία στο αξιοπρεπές ποσοστό του 7%, ενώ η χώρα έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο, ακόμη και στις συναλλαγές της με την Κίνα. Είναι βέβαια αλήθεια ότι η υιοθέτηση του ευρώ, το 1999, βοήθησε τις γερμανικές εταιρείες, αλλά ο κύριος σκοπός της Ευρωζώνης δεν ήταν ποτέ οικονομικός. Εάν το χρήμα ήταν το θέμα, η Γερμανία δεν θα είχε εγκαταλείψει το αγαπημένο της μάρκο, ελεγχόμενο από την αξιόπιστη και λιτή Μπούντεσμπανκ, για ένα νέο νόμισμα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο κάποιοι ξένοι πολιτικοί, οι οποίοι θα ενδιαφέρονται για να προσελκύσουν ψήφους στη Σλοβενία.

Οχι λοιπόν. Το πραγματικό κίνητρο της Γερμανίας για να βοηθήσει τους Ελληνες δεν είναι το χρήμα.
 

Tο πρόγραμμα Σλίφεν τότε και σήμερα

Tο σχέδιο θα εφαρμοσθεί διότι οι Γερμανοί, ισχυρότατοι, δεν πτοούνται από αντιρρήσεις και αντιξοότητες και δεν υπάρχει άλλη δυτική ηγεσία που να μπορεί να τους σταματήσει

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα η τότε Γερμανία είχε ένα σοβαρό στρατηγικό πρόβλημα: Eπειδή εξ αλαζονείας είχαν αφήσει τη συνθήκη Φιλίας με τη Pωσία να εκπνεύσει, η Pωσία και η Γαλλία είχαν κάνει μεταξύ τους στρατηγική προσέγγιση, έτσι ώστε σε μια μελλοντική σύγκρουση με τον ένα από τους δύο η Γερμανία θα είχε να αντιμετωπίσει και τον άλλον, δηλαδή θα είχε διμέτωπο αγώνα.

Tο Γερμανικό Γενικό Eπιτελείο με τη σοβαρότητα και τον υψηλό επαγγελματισμό που το διέκρινε ενέσκηψε στο πρόβλημα και στις αρχές του 20ού αιώνα ο αρχηγός του Σλίφεν επεξεργάστηκε τη λύση. Mε επίθεση - αστραπή οι Γερμανοί θα εξόντωναν πρώτα τη Γαλλία, δεδομένου ότι η ρωσική επιστράτευση θα αργούσε, και κατόπιν θα επιτίθεντο στη Pωσία.

Tο σχέδιο αυτό κάθε χρόνο το Γερμανικό Eπιτελείο το βελτίωνε, προσθέτοντας νέες σιδηροδρομικές γραμμές μέχρι τα γαλλικά σύνορα, και αυξάνοντας τον αριθμό των διαθέσιμων σιδηροδρομικών συρμών, έως ότου να έχουν ένα γενικό ωράριο που προέβλεπε ένα συρμό ανά σιδηροδρομική γραμμή ανά 10', επίτευγμα τεράστιο για την εποχή.

Κιμπαρλίκια

Του Λευτέρη Π. Παπαδόπουλου

Απένταροι. Φουκαράδες. Αλλά στο κιμπαρλίκι πρώτοι! Και κιμπάρηδες όχι μόνο μεταξύ μας, στην παρέα. Μα και ως κράτος. Από τότε που πρωτοπήγα σχολείο, έως την ημέρα που το τελείωσα, τα βιβλία ήταν τζάμπα. Τα έβγαζε ο Οργανισμός Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων, ο ΟΕΣΒ, και τα αγοράζαμε από τα βιβλιοπωλεία με ελάχιστα χρήματα. Σχεδόν δωρεάν (και πολύ σωστά). Ποτέ κανείς δεν μας είπε, όμως, «μην καταστρέφετε τα βιβλία σας, μην τα μουτζουρώνετε, μην κόβετε σελίδες. Κρατήστε τα σε καλή κατάσταση για να τα πάρουν κι άλλα παιδιά του χρόνου».

Κιμπάρηδες, καλά το λέω. Δανειζόμασταν και τότε, από δω κι από κει, οι δραχμές μας δεν είχαν αξία, αλλά για οικονομία, για συμμάζεμα η Πολιτεία, το υπουργείο, ούτε καν σκέψη! 

Την ίδια ώρα, Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι και Οθωμανοί μείωναν τα έξοδά τους όσο γινόταν περισσότερο. Κι ας είχαν στερλίνες και φράγκα να φάν' κι οι κότες. 

Επανάσταση και υποχρεώσεις

Της Νελλης Αμπραβανελ

Υπάρχει ένα κορίτσι 22 χρόνων που σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και «χρωστάει» μόνο ένα μάθημα για να πάρει το πτυχίο της. Οι εξετάσεις της ήταν σήμερα, αλλά μέχρι και χθες δεν ήξερε αν οι καταλήψεις θα συνεχιστούν και αν θα έχει τελικά την ευκαιρία να ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο των σπουδών της. Εχει προετοιμαστεί καλά, αν τελικά γράψει. Γιατί αν δεν γράψει, θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Μήνες χαμένοι στο περίμενε. Και το κορίτσι αυτό είναι σοβαρό, εργατικό (δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ βοηθός σε ινστιτούτο αισθητικής), υπεύθυνο.

Τη Δευτέρα το βράδυ, στην εκπομπή της Ελλης Στάη, ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος προσπαθούσε να εξηγήσει σε έναν φοιτητή ότι μόνο μέσα από το πνεύμα και την παιδεία μπορούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα στη χώρα μας. Το πνεύμα οδηγεί στην επανάσταση και η επανάσταση σε νέους πολιτισμούς. Ο φοιτητής, με ευγένεια και ηρεμία που έμοιαζε πολύ με αυτήν του 22χρονου κοριτσιού, δεν καταλάβαινε. Γιατί την ευγένεια και την ηρεμία του συνόδευαν μια σειρά από έτοιμες απαντήσεις, αναφορές σε νόμους - πλαίσια και σε «κεκτημένα δικαιώματα». Η επιμονή του φοιτητή ήταν λυπηρή, εξουθενωτική, ασφυκτική. 

Στο τέλος, ο κ. Ράμφος τον συμβούλεψε: 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Εκτατκτη εισφορά και... ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ!


Τον Οκτώβριο 2010 και έπειτα από μακρά ασθένεια, η κυρία Μαρία αποδήμησε εις Κύριον. Φίλοι και συγγενείς τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία. Αιωνία της η μνήμη.

Τυπικοί και νοικοκύρηδες οι δικοί της συμπλήρωσαν λίγο αργότερα και φορολογική δήλωση για τα εισοδήματά της έως την ημέρα του θανάτου. Ετσι ορίζει ο νόμος. Βγήκε μια επιστροφή διακόσια πενήντα ευρώ, δεν έδωσαν συνέχεια.

Σεπτέμβριος 2011. Εκπληκτοι οι συγγενείς της αειμνήστου παρέλαβαν εκκαθαριστικό για έκτακτη εισφορά της κυρίας Μαρίας που έχει πεθάνει έναν χρόνο νωρίτερα.

Υπέθεσαν ότι πρόκειται για λάθος. Και ότι κάποιο λογισμικό του υπουργείου Οικονομικών δεν πληροφορήθηκε εγκαίρως πως η πεφιλημένη έχει εγκαταλείψει από έτους τον μάταιο τούτο κόσμο.

Τι να κάνουν οι άνθρωποι; Πήραν τηλέφωνο την οικεία Οικονομική Εφορία να γνωστοποιήσουν το γεγονός και να βρουν το δίκιο της αειμνήστου.

- Ξέρετε υπάρχει ένα πρόβλημα με την έκτακτη εισφορά.

- Τι πρόβλημα; ρώτησε με ενδιαφέρον ο αρμόδιος.

- Εφτασε εκκαθαριστικό για να πληρώσει η μητέρα μας.

- Και λοιπόν; ξαναρώτησε ο αρμόδιος.

- Μα η μητέρα μας έχει πεθάνει πριν από έναν χρόνο!

- Και λοιπόν; επανέλαβε ο αρμόδιος.

H ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: Υπάρχουν και άνθρωποι που ξέρουν ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ. Και κατα σύμπτωση είναι φτωχοί...

Η συγκεκριμένη εικόνα, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να ψηφιστεί ως η φωτογραφία της χρονιάς

Δείχνει μία μητέρα, η οποία από το ένα της στήθος θηλάζει το μικρό της παιδί και από το άλλο, ένα νεογέννητο πιθηκάκι. 

Στη λεζάντα της, η φωτογραφία η οποία δημοσιεύθηκε στον ινδικό τύπο αναγράφει:

ΗΠΑ: Σοκ από την εικόνα του νεκρού Τζάκσον

Η εικόνα σόκαρε χιλιάδες θαυμαστές του βασιλιά της ποπ. Το άψυχο σώμα του του Μάικλ Τζάκσον, λίγες ώρες μετά το θάνατό του, σε μία φωτογραφία που προσκομίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες όπου διεξάγεται η δίκη του γιατρού του τραγουδιστή.

Ο γιατρός Κόνραντ Μάρεϊ, ο οποίος κατηγορείται για φόνο εξ αμελείας επειδή χορήγησε το φάρμακο που προκάλεσε το θάνατο του Μάικλ Τζάκσον.

Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "οι αποδείξεις θα δείξουν ότι ο Μάικλ Τζάκσον όντως άφησε τη ζωή του στα χέρια του Κόνραντ Μάρεϊ. Ήταν λάθος του να του δείξει εμπιστοσύνη".

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Μάρεϊ δήλωσε ότι ο τραγουδιστής "ενήργησε εν αγνοία του γιατρού, χωρίς την άδεια του, αντίθετα προς τις συμβουλές του και αυτό που έκανε προκάλεσε το θάνατό του".

ΚΟΥΒΑ: Τείνει χείρα εξομάλυνσης σχέσεων στις ΗΠΑ

Την αποκατάσταση των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με έμφαση στον ανθρωπιστικό και άλλους τομείς, επιθυμεί η Κούβα, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, ο Κουβανός αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να αφήσει ελεύθερους πέντε Κουβανούς που εκτίουν ποινές για κατασκοπία, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη από το 2001 κράτησή τους είναι «απάνθρωπη». Μάλιστα η κουβανική κυβέρνηση αναφέρεται στους πέντε κρατούμενους αποκαλώντας τους ήρωες που συγκέντρωναν πληροφορίες για τρομοκρατικές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να προστατεύσουν με τον τρόπο αυτό την πατρίδα τους.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά σημεία.

ΚΟΥΒΑ: «Πράσινο» για αγορά νέων ΙΧ

Την αγορά και πώληση οχημάτων στην Κούβα, που απαγορευόταν εδώ και 50 χρόνια, ενέκρινε χθες η κυβέρνηση της χώρας.

Μια σειρά κανονισμών δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να καθορίσει τους όρους της "μεταβίβασης της κυριότητας των οχημάτων με αγορά, πώληση ή δωρεά" μεταξύ Κουβανών.

Στο πλαίσιο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δρομολόγησε ο πρόεδρος της Κούβας, επιτρέπεται η αγορά νέων οχημάτων σε εμπορικές οντότητες για τους Κουβανούς που έχουν εισόδημα σε ξένο νόμισμα ή σε μετατρέψιμα πέσος μέσω μιας άδειας από το υπουργείο Μεταφορών.

ΙΣΡΑΗΛ: Κατασκευάζει στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης 1.100 νέες κατοικίες για Εβραίους εποίκους

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Χίλιες εκατό κατοικίες για Εβραίους εποίκους αποφάσισε να κατασκευάσει σε κατεχόμενο έδαφος της Δυτικής Οχθης το Ισραήλ, πνίγοντας για ακόμα μια φορά κάθε ελπίδα προσέγγισης με τους Παλαιστινίους για επαναδρομολόγηση ειρηνευτικής διαδικασίας.

Κενές αποτελέσματος επικρίσεις διατύπωσε η διεθνής κοινότητα. Εκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αποκαλύπτει συστηματική καταστροφή παλαιστινιακών περιουσιών στη Δυτική Οχθη, ακόμα και υποδομής που εξασφαλίζει το πόσιμο νερό.

Η απόφαση του Ισραήλ να οικοδομήσει στο Γκίλο της ανατολικής Ιερουσαλήμ «αντιπροσωπεύει 1.100 όχι» στην πρόσκληση του Κουαρτέτου για επανέναρξη συνομιλιών, είπε ο επικεφαλής Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «απογοήτευση» έναντι της απόφασης του Ισραήλ, την οποία χαρακτήρισε «αντιπαραγωγική», για ακόμα μια φορά όμως κάλεσε και τις δύο πλευρές να μην προβαίνουν σε ενέργειες που μπορεί να περιπλέξουν την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών. Πριν από την ανακοίνωση του Ισραήλ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα Νταν Σαπίρο είχε εκφράσει μεν την αντίθεσή του στην εποικιστική δραστηριότητα, ξεκαθάρισε όμως ότι η διακοπή τους «ουδέποτε ετέθη ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών» μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ. Ουσιαστικά απέρριπτε το αίτημα του Μαχμούντ Αμπάς.

ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ: Eισαι γυναίκα και τολμάς να οδηγείς? Παρε 10 ΒΟΥΡΔΟΥΛΙΕΣ να στρώσεις!!!

ΡΙΑΝΤ. Σε δέκα βουρδουλιές καταδικάστηκε χθες γυναίκα στη Σαουδική Αραβία επειδή οδήγησε το αυτοκίνητό της, παραβαίνοντας τα θρησκευτικά διατάγματα

Σαουδάραβες ακτιβιστές αναφέρουν ότι η Σάιμα Γκασανίγια κρίθηκε ένοχη για οδήγηση χωρίς την άδεια της κυβέρνησης. Ενώπιον της δικαιοσύνης έχει παραπεμφθεί για το ίδιο αδίκημα και η Νατζαλάα Χαρίρι, που αναφέρει στην υπεράσπισή της ότι χρειάζεται να οδηγεί για να εξυπηρετεί τα παιδιά της. 

Τον Ιούνιο οργανώθηκε στη Σαουδική Αραβία ημέρα πολιτικής ανυπακοής, κατά την οποία γυναίκες οδήγησαν τα αυτοκίνητά τους και δημοσιοποίησαν την πράξη τους. Την Κυριακή, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντάλα είχε υποσχεθεί στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου από το 2015.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΩΣ!!!

Της Πόπης Διαμαντάκου

Ιδια αισθητική, ίδιες φάτσες, ίδια τεχνική για τα τουρκικά τηλεσαπούνια, που μοιάζουν σαν να βγήκαν από το ίδιο καλούπι την ίδια εποχή και για τον ίδιο – πολιτικό – σκοπό

Αδύνατον να συγκρατήσουμε τα γέλια. «Γρουσούζ! Γρουσούζ!» (γρουσούζα) έβριζε η μια συνυφάδα την άλλη στο τουρκοσάπουνο του Mega. Ή μήπως ήταν του Αnt1; Πώς να τα ξεχωρίσεις; Ιδια αισθητική, ίδιες φάτσες, ίδιες τραγωδίες, ζάπλουτοι και μικροαστοί στο ένα, ζάπλουτοι και μικροαστοί στο άλλο και πάνω απ' όλα οι οικογενειακές παραδόσεις, που τους βασανίζουν όλους. Μια Τουρκία με το ένα πόδι στο παρόν και όλο το υπόλοιπο σώμα στο παρελθόν, η οποία αγωνίζεται να γεφυρώσει τα χάσματα του πολιτισμού της - και των μουσουλμανικών κοινωνιών στις οποίες απευθύνονται οι τηλεοπτικές της παραγωγές - με δακρύβρεχτες, ομοιόμορφες τουρκαμερικανιές.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Γελοιογράφος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους για... "βλάσφημο" σκίτσο !

Της ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

"Ο Αλλάχ δεν υπάρχει και η θρησκεία είναι ψέμα". Το μήνυμα αυτό κρυμμένο σε ένα από τα σκίτσα γνωστού Τούρκου γελοιογράφου τον οδηγεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ο σκιτσογράφος, ο οποίος τόλμησε να απαρνηθεί τον Αλλάχ και μάλιστα σε ευρείας κυκλοφορίας σατιρικό περιοδικό, είναι ο Μπαχατίρ Μπαρουτέρ και αντιμετωπίζει ποινή ενός χρόνου φυλάκισης.

Το επίμαχο σκίτσο, που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Penguen" και προκάλεσε αναστάτωση, απεικονίζει έναν ιμάμη και επτά πιστούς να προσεύχονται μέσα σε ένα τζαμί. Ενας από τους πιστούς τραβάει την προσοχή των υπολοίπων μιλώντας στο κινητό με τον Θεό, από τον οποίο ζητεί να τον συγχωρήσει που θα λείψει από το τελευταίο μέρος της προσευχής λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων!

Αυτό που θεωρήθηκε, όμως, υπέρτατη ασέβεια δεν ήταν η καρικατούρα του πιστού που παίρνει αψήφιστα τη θρησκεία, αλλά το κρυφό μήνυμα στον τοίχο του τζαμιού: "Ο Αλλάχ δεν υπάρχει και η θρησκεία είναι ψέμα". Το σκίτσο κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και η εφημερίδα ζήτησε συγνώμη, ενώ ο σκιτσογράφος ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για το μήνυμα του έργου του.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Αμοκ Ερντογαν κατά ΕΕ και διεθνών οργανισμών

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Στα όρια του "πολιτικού αμόκ" έχει οδηγηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζεται κανονικά, παρά τις απειλές και τις παγίδες που στήνει η Τουρκία. Χθες, για ακόμη μία φορά, ξέσπασε εναντίον ΕΕ, ΟΗΕ και διεθνών οργανισμών, επειδή... επιτρέπουν στην Κύπρο να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμά της για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της.

Μιλώντας σε κομματική σύσκεψη του κόμματός του, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τη διατήρηση της ειρήνης ότι "δεν βρήκαν κάτι να πουν στην ελληνοκυπριακή διοίκηση", κάνοντας και πάλι λόγο για "σαμποτάζ" των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Σε πραγματικό παροξυσμό ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ ότι συνεχίζει να τιμωρεί τους Τουρκοκύπριους και προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα μείνει "σιωπηλή" εάν οι διεθνείς οργανισμοί, που είναι επιφορτισμένοι με τη διατήρηση της ειρήνης, "δεν ανταποκριθούν στην αποστολή τους".

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι το "Πίρι Ρέις" πραγματοποιεί έρευνες στην Κύπρο, καθώς η Τουρκία ανταποκρίνεται στις ευθύνες της ως εγγυήτρια δύναμη και προσέθεσε ότι η χώρα "δείχνει την παρουσία της εκεί και δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις από την εξέδρα..."

ΤΟΥΡΚΙΑ: Tσαμπουκά πουλάνε μέχρι και οι μπράβοι του διεθνους τραμπούκου Ερντογάν -- Ηρθαν στα χέρια με άνδρες ασφαλειας του ΟΗΕ

Ενώ την προηγούμενη Παρασκευή τα μάτια όλων στα Ηνωμένα Εθνη ήταν στραμμένα στον πρόεδρο των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς και στην ομιλία του για την αναγνώριση κράτους, σε κοντινούς διαδρόμους οι υπηρεσίες ασφαλείας του ΟΗΕ και η προσωπική φρουρά του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ήρθαν στα χέρια.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι προκάλεσε το «θερμό επεισόδιο», παρά τις επίμονες προσπάθειες των δημοσιογράφων, καθώς αξιωματούχοι του ΟΗΕ και αυτόπτες μάρτυρες τηρούν σιγήν ιχθύος.

Οταν σχετικό ερώτημα απευθύνθηκε στο γραφείο του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο εκπρόσωπός του αρκέστηκε να μιλήσει για «ένα ατυχές περιστατικό που διευθετήθηκε επιτυχώς». Και φυσικά αρνήθηκε να απαντήσει σε φήμες που ήθελαν τον γ.γ. να ζητά συγγνώμη από τον Τούρκο πρωθυπουργό. Στόμα ερμητικά κλειστό κρατάει και η τουρκική αντιπροσωπεία.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Τρεις αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο

Επικίνδυνες εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σημειώθηκαν τρεις φορές χθες το μεσημέρι στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, καθώς οι Τούρκοι πιλότοι ήταν ιδιαιτέρως προκλητικοί και δεν αποχωρούσαν από το FIR Αθηνών, παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις των Ελλήνων πιλότων.

Συνολικά στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο μπήκαν δώδεκα τουρκικά F-16, εκ των οποίων τα οκτώ ήταν οπλισμένα. Τα τουρκικά μαχητικά τρεις φορές προσέγγισαν τις ελληνικές ακτές (Λήμνου) σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο. Και τις τρεις φορές εξελίχθηκαν "κλειστές" αερομαχίες.